Kao nekad pred Božić

Festival koji nastoji očuvati katoličku tradiciju u Sarajevu

Kultura / Flash | 09. 12. 2016. u 07:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

17. festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja ''Kao nekad pred Božić 2016'' održan je protekle srijede u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru.

Tradicionalne i autorske božićne pjesme na Festivalu su interpretirali pedagoško-glazbeni sastav ''Pravo lice'', Pero Križanović, band ''ALFA'', klapa Divna, ansambl ''Lipe'', Mladi tamburaški orkestar ''Seljo'', Vokalni ansambl ''Prijatelji'', plesna skupina ''Bellarte'', ''Mali Caritasovci'' iz Dječjeg vrtića ''Sveta obitelj'', Amela Hubijer i Jakša Jurjević, B Stars iz Mostara, Anastazija i Lora Jelić, Dragana Glumac...

Akademski ansambl narodnih igara i pjesama ''SELJO'' s Narodnim orkestrom ''SELJO'' iz Sarajeva predstavio je božićne plesove i pjesme iz Duvanjske krajine. Promoviran je i projekt ''Ceste zlatne niti'' – Županja, a sudjelovalo je i Hrvatsko kulturno umjetničko društvo ''Herceg Stjepan'' iz Ljubuškog.

Novogodišnjim zabavnim programom Festivala ''Kao nekad pred Božić 2016'' svečano je obilježena dvadeseta obljetnica djelovanja sarajevskog kulturnog i društvenog djelatnika dr. sc. Marija Pejića u oblastima kulture i medija.

Marijo Pejić, dobitnik mnogobrojnih domaćih i međunarodnih nagrada u oblastima kulture, medija i turizma, u proteklih dvadeset godina surađivao je s uglednim glazbenicima, a neki od njih nastupili su u Novogodišnjem zabavnom programu Festivala ''Kao nekad pred Božić 2016''. To su: Đani Maršan, Vlado Kalember, Tereza Kesovija, Lado Leskovar, Ivo Amulić (ex ''Tutti Frutti Band''), Zorica Kondža i Joško Banov, Dražen Žerić – Žera, Seid Memić – Vajta, grupa ''Stijene'' i Matko Jelavić.

''Festival ''Kao nekad pred Božić'' predstavlja povezivanje glazbe, riječi i vizualnog događaja, kojem je jedan od ciljeva stvoriti blagdanski ugođaj u Sarajevu i odvratiti ljude od svakodnevnih problema i nedaća – upravo zato je i posvećen najljepšem i najradosnijem katoličkom blaganu Božiću. Pored toga, iako Festival nije prihvatljiv samo katolicima nego svim građanima Sarajeva, ovim Festivalom nastojimo očuvati katoličku tradiciju u Sarajevu, no naravno i doprinijeti kulturnom životu Sarajeva. Koliko uspjevamo u tome, možemo vidjeti upravo iz toga da se ovaj Festival – čiji je autor dr. sc. Marijo Pejić – održava od 2000. godine, a zaslugu možemo pripisati organizacijskom timu Festivala: direktoru Željku Gudelju, predsjednici Veri Šakić, glasnogovornici Ivani Krstanović te scenografu i redatelju Adnanu Đindi“, kazala je Ivana Krstanović, PR Festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close