Sureti prijateljstva

Festival folklora u subotu u Mostaru i Blagaju

Kultura / Umjetnost | 14. 08. 2013. u 10:47 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otvaranje Međunarodnog festivala folklora "XXX susreti prijateljstva - Blagaj 2013" bit će upriličeno 17. kolovoza u Blagaju, a bit će to večer izvornih igara i sevdalinke.

Na festivalu će sudjelovati 18 kulturno - umjetničkih društava iz Turske, Crne Gore, Hrvatske i Nizozemske, dok će iz BiH sudjelovati kulturno - umjetnička društva iz Bugojna, Karaule, Tuzle, Konjica, Bivoljeg Brda, Podveležja, Lukavca, Hadžića, Jablanice, Jelaha, Jajca, Kiseljaka i domaćin Kulturno - umjetničko društvo "Blagaj" koje datira iz 1948. godine.

Prije službenog otvaranja ovogodišnjeg festivala bit će upriličen defile sudionika festivala od Starog mosta, ulicom Braće Fejića do trga Musala u Mostaru, potom i ulicama Blagaja. Svako društvo odigrat će po jednu igru, a tijekom defilea turisti i gosti moći će vidjeti narodne običaje i igre iz raznih krajeva u narodnim nošnjama.

Pokrovitelj Međunarodnog festivala folklora u Blagaju je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Kako je u izjavi za Agenciju FENA kazao predsjednik Kulturno - umjetničkog društva "Blagaj" Nihad Jašarević, ovaj festival ima dugu tradiciju i jedna je od najvećih kulturnih manifestacija BiH, koja se prenosi s koljena na koljeno.

"Svake godine festival posjeti nekoliko tisuća posjetitelja iz cijele BiH i inozemstva. Vjerujem da će tako biti i ove godine. Osim izvornih igara i sevdalinke, uvjeren sam da će posjetitelji uživati i u kulturno - povijesnim ljepotama Blagaja", istaknuo je Jašarević. Medijski pokrovitelj festivala je Federalna novinska agencija (FENA).

Na ovogodišnjim, jubilarnom Susretima, sudjelovat će KUD "Nakem" iz turskog grada Bursa, KUD "Sancak Tepe Belediyesi" iz Istanbula, KUD "Volođa iz Pljevalja" (Crna Gora), BKUD "Behar" Gunja (Hrvatska), KUD "Fryske Dunsers" (Nizozemska), GFA "Bugojno" iz Bugojna, KUD "Karaula" Karaula, FA "Panonija" Tuzla, BZK "Preporod" iz Konjica, KUD "Kolo Dubravsko" Bivolje Brdo, KUD "Podveležje" Podveležje, KUD "Rudar" Lukavac, KUD "Mladi metalac" Hadžići, FA "Neretva" Jablanica, KUD "Izudin Mulabećirović-Izo" Jelah, BZK "Preporod" Jajce, KUD "Izvor" Kiseljak i KUD "Blagaj" iz Blagaja.

Kopirati
Drag cursor here to close