Komična opera

'Ero s onoga svijeta' napunio mostarsku Kosaču

Kultura / Kazalište | 24. 05. 2015. u 14:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komična opera Jakova Gotovca 'Ero s onoga svijeta', izvedena je u Mostaru u subotu u sklopu programa Mostarskog proljeća 2015. – XVII. dana Matice hrvatske, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače.

'Eru' je pred mostarskom publikom izveo zbor Opere i Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i orkestar Sarajevske filharmonije.

Režiju potpisuje Krunoslav Cigoj, a dirigent je Robert Homen. 

Gotovčeva komična opera Ero s onoga svijeta pisana je prema jednom od najboljih libreta slavenske operne povijesti. Hrvatski pjesnik i poznati kazališni pisac Milan Begović, znao je iz motiva veselih narodnih priča izvući simpatične, realistički uvjerljive likove određenih karaktera, dati logične reakcije i iznijeti im misli živim, narodnim govorom punim duhovitosti, ali i jednostavne, tople poezije narodnog stiha. Podvig preodjevenog bogatog seljaka Miće, koji tobože dolazi s onoga svijeta, a zapravo hoće ispitati ćud i dušu djevojke koju voli, razvija se kroz niz komičnih situacija, zapleta i efekata koji nalaze sretan odraz u Gotovčevoj partituri. (Podaci o libretu preuzeti iz knjige Nenada Turkalja, 125 OPERA)

Kopirati
Drag cursor here to close