Ne, hvala

Dylan ne želi Nobela

Kultura / Flash | 21. 10. 2016. u 10:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon gotovo tjedan dana od priznanja da je dobio Nobelovu nagradu, Bob Dylan je uklonio tu informaciju sa svoje web stranice, objavio je Guardian.

Trebalo je, prenosi FTV, da prođe veći dio tjedna kako bi Bob Dylan objavio da je dobio Nobelovu nagradu za književnost, a čak je i to učinio na neuobičajen način- objavom nove kolekcije pjesama na svojoj web stranici. Sada se čini da je stidljivo odobravanje bilo previše za jednu eksplozivnu glazbenu legendu.

''Jednostavne riječi: "dobitnik Nobelove nagrade za književnost" koje su se pojavile na stranici za tekstove 1961-2012 su sada uklonjene. Bob Dylan, dobitnik Nobelove nagrade, je opet obični Bob Dylan'', navodi Guardian.

Ta jedna rečenica je bila jedino javno priznanje koje je Dylan dao toj prestižnoj nagradi, objavljenoj prošlog tjedna u Stockholmu. Prema riječima Sare Danius, stalne tajnice Nobelove akademije, bilo je pokušaja da se obrate Dylanu povodom Nobelove nagrade preko njegovih bliskih suradnika, međutim one je šutio.

Nepoznanica je je li najnoviji obrat u Dylan-Nobelovoj sagi rezultat administrativnih prekršaja ili namjernog izbora. Web stranice poznatih osoba obično se vode uz vrlo ograničen ulaz svojih vlasnika, ali sasvim je moguće da Dylan nije znao da je spomenuta Nobelova nagrada na njegovoj stranici niti da je uklonjena. Iako je, naravno, manje vjerojatno da njegov menadžer nije bio upućen.

Neki fanovi su predložili da bi Dylan trebao odbiti Nobelovu nagradu, iako Nobelov komitet ne priznaje odbijanje nagrade i nastavlja imenovati dobitnike nagrade bez obzira na to žele li oni ili ne- zato što je osnivač Nobelove nagrade Alfred Nobel bio proizvođač naoružanja.

"Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da samo Dylanovo dobivanje Nobelove nagrade obezvrjeđuje njegov rad ukoliko se uzme obzir da je Nobelova nagrada utemeljena na eksplozivima i naoružanju", rekao je Will Self.

Kopirati
Drag cursor here to close