Broj 55

Dvojica Hercegovaca u prvom hrvatskom blockbusteru o ratu 1991.

Kultura / Flash | 21. 07. 2014. u 21:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, u sklopu programa hrvatskih filmova, predstavit će se i redatelj Kristijan Milić svojim novim filmom Broj 55.

Broj 55 priča je, inspirirana stvarnim tragičnim događajem, o skupini hrvatskih branitelja, pripadnika "A" satnije ZNG-a koji u rujnu 1991. oklopnim transporterom kreću u izviđanje u okolici Pakraca.

Ulaze u selo Kusonje, koje se na prvi pogled doima prazno, no po ulasku dublje u selo, branitelji upadaju u zasjedu i nađu se pod napadom pobunjenih Srba.

Oklopni transporter je pogođen i hrvatski vojnici pod neprijateljskom paljbom sklanjaju se u najbližu kuću, koja nosi broj 55, nakon čega uslijede žestoke borbe s neprijateljskim snagama.

Izvršni producent filma Stanko Babić izjavio je kako je za hrvatske prilike gotovo riječ o blockbusteru, jer se ne radi o studijskom filmu već projektu zbog kojega je na 45 dana 'uzurpirano' cijelo selo, otkupljena kuća u koju se sklanjaju hrvatski branitelji, ugašena vanjska rasvjeta na ulicama Ruče kako bi se vjernije dočarala ratna atmosfera.

"Broj 55" brz je i žestok 90-minuti ratni film. U njemu nastupaju poznata glumačka imena, poput Mostarca Slavena Knezovića, koji tumači ulogu hrvatskog branitelja, mitraljesca Zvonka, te 34-godišnjeg Širokobriježanina Gorana Bogdana, koji je jedan od glavnih organizatora nadolazećeg West Herzegowina Festa.

Za ulogu se, kaže Knezović pripremao još od 1991. do 1994. te je tijekom Domovinskog rata i sam proveo dosta vremena u uniformi.

"Film će imati puno specijalnih efekata, akcije, to se do sada kod nas nije puno radilo. Jako sam zadovoljan glumcima, efekti su odlični, ekipa i tehnika su na visokoj razini", rekao je redatelj Kristijan Milić.

U filmu glume Goran Bogdan (Tomo), Marko Cindrić (Crni), Alan Katić (Miro), Darko Milas (Đero), Jan Kerekeš (Kruno), Slaven Knezović (Zvonko), Asim Ugljen (Vinko), Marko Jelić (ranjeni specijalac), Samir Vujčić (zapovjednik).

Urednik filma je Branko Schmidt, scenograf je Damir Gabelica, scenarist Ivan Pavličić, a izvršni producent Stanko Babić. Vlasnik svih prava je HRT.

Kopirati
Drag cursor here to close