Kraj sezone

Dvije premijere i gostovanja drugih kazališta obilježili uspješnu sezonu HNK Mostar

Kultura / Flash | 14. 07. 2014. u 11:00 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu uspješnog završetka kazališne sezone 2013/2014. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru danas je održana konferencija za novinare, na kojoj su o bitnim pitanjima i ciljevima kazališta govorili v.d. ravnatelja Ivan Vukoja i umjetnički savjetnik Dragan Komadina. Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru je u sezoni 2013/2014 ukupno odigralo 40 predstava, predstave je gledalo oko 6.000 gledatelja ne računajući gostovanja drugih teatara na maloj sceni kazališta.

Repertoar u sezoni koja je za nama su činile predstave koje su nastavljene iz prethodne sezone: 'Nigdje nikog nemam' autora Edwarda Bonda u režiji Dragana Komadine; 'Kajališni sat' autora Jasena Boke, režija Dražan Ferenčina adaptacija Dragan Komadina; 'Humble boy' autora Charlotte Jones u režiji Borne Armaninija; Poetsko glazbeno scenski kolaž 'Hercegovina' I i II dio.

U ovoj sezoni odigrane su i dvije premijerne predstave: 'Chick lit' autora Damira Šodana u režiji Tanje Miletić Oručević; 'Ljepotica iz Leenanea' autora Martina McDonagha u režiji Segora Hadžagića, premijera je bila u svibnju mjesecu. 'Ljepotica iz Leenanea' je rađena u koprodukciji s Maticom hrvatskom Mostar, i premijera je odigrana u sklopu Mostarskog proljeća – Dana matice hrvatske Mostar 2014.

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru je sa svojim predstavama u prošloj sezoni gostovalo u Stocu, Čapljini, Brčkom, Sarajevu, Splitu, Jajcu, Kiseljaku i Posušju.

Predstava 'Chick lit' je od strane selektora izabrana za nastup na tri festivala: 30. Kazališnim susretima u Brčkom, na kojima su osvojili nagradu publike; 24. Marulićevim danima u Splitu, te 33. Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu na kojima je redateljica predstave Tanja Miletić Oručević osvojila nagradu za najbolju režiju.

HNK Mostar je u prošloj sezoni ugostio i predstave drugih teatarskih kuća, tako su na Maloj sceni kazališta nastupili: Sarajevski teatar Sartr s predstavom: 'Bio je lijep i sunčan dan', Zagrebački teatar Exit s predstavom 'Sutra (ni)je novi dan!', publika je imala prigodu vidjeti i mjuzikl 'Chicago' u režiji Gorana Popovića s mladim glumcima i plesačima iz Mostara, zatim glumca Ivu Krešića s monodramom 'Otirač', Šerifa Aljića s monodramom 'Sokratova obrana', hit komediju 'Škrtac' koju su izveli mladi glumci Dramske sekcije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, upriličeno je i scensko čitanje drame 'Sedam' koja govori o problemu ženskih prava u svijetu a koju je izvelo sedam žena iz BiH koje su poznate i priznate po svom radu u oblasti politike, drame, glazbe.

Na današnjoj konferenciji za novinare bilo je riječi i o pravnom statusu kuće i financijskim problemima s kojima su suočavaju sve institucije kulture u BiH. Mjesečne uplate osnivača Hercegovačko-neretvanske županije i Grada Mostar još uvijek se vrše iz sredstava granta, što u svakom slučaju predstavlja nesigurnost, jer su u kriznim vremenima upravo sredstva granta podložna izmjenama (smanjenjima ili neisplatama).

Govoreći o pravnom statusu te kazališne kuće, Vukoja je istaknuo kako su prije mjesec dana dobili redovno Upravno vijeće koje je imenovano na četiri godine, te da je u toku natječaj koji je raspisan za ravnatelja HNK u Mostaru. Financijska situacija je, kako je kazao, standardno loša, ali malo optimizma i nade daje to što su riješena pravno-statusna pitanja.

"Nadamo se da će se iznosi koje dobijamo od Grada i Županije u neko dogledno vrijeme i povećati, a ono što nam je primarni cilj i što radimo zajedno s kolegama iz Narodnog pozorišta u Mostaru jeste da probamo ući u proračun kao redovni proračunski korisnici jer sredstva koja smo dobivali do sada uvijek su bila s pozicije granta", kazao je Vukoja.

Jedan od ciljeva u budućnosti svakako je planirani završetak objekta u kojem kazalište radi. Zbog činjenice da je objekat prema ranijem projektu zamišljen predimenzionirano, trenutno se radi upravo na ispitivanju potreba i mogućnosti gradnje, koji će dovesti do toga da zgrada bude u potpunosti funkcionalna i isplativa. U tijeku je izrada studije opravdanosti nastavka izgradnje koja će zatim voditi prema novom idejnom rješenju, završetak studije se očekuje u rujnu mjesecu ove godine.

Za budućnost teatra u Gradu Mostaru od posebne je važnosti potpisivanje Memoranduma o suradnji s Narodnim pozorištem iz Mostara. Ovo je prvi korak u zajedničkom djelovanju koji ima jednako važno značenje s političkog aspekta koliko i s aspekta kazališne profesije, navedeno je iz HNK Mostar.

"Želimo se afirmirati kao jedno regionalno kazalište koje će biti prepoznatljivo i u Hrvatskoj i u Srbiji i to je naš cilj", istaknuo je umjetnički savjetnik HNK Dragan Komadina, dodavši kako u sljedećim sezonama žele privući vrlo respektabilne redatelje iz Hrvatske, Srbije i BiH.

"Ovo je samo početak tog našeg otvaranja i mislim da je to jedini mogući put", zaključio je Komadina.

Kopirati
Drag cursor here to close