TripAdvisor

Dubrovačke zidine među deset najvećih svjetskih znamenitosti

Kultura / Flash | 24. 06. 2014. u 15:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

TripAdvisor je još od 2000. godine početna web-stranica za milijune turista uoči posjeta nekoj destinaciji, prije nego rezerviraju hotel ili se odluče gdje će večerati. Na ovom mjestu detaljno se može provjeriti što očekivati, te vrijedi li uopće i gdje svoj novac potrošiti u tom gradu.

Ova online zajednica broji više od 32 milijuna članova koji su do sada upisali više od 100 milijuna recenzija, koje se po kategorijama i lokacijama zbrajaju te kroje listu, ne uvijek najboljih, nego „best buy“ listu mjesta na kojima ćete dobiti najviše za uloženi novac.

TripAdvisor je ovog tjedna objavio svojih top deset svjetskih znamenitosti na osnovi komentara i mišljenja njihovih milijuna korisnika, a među njima su po drugi put i dubrovačke gradske zidine.

Dubrovnik se tako našao u društvu najvećih svjetskih arhitektonskih čuda poput indijskog Taj Mahala, bazilike Sv. Petra u Rimu ili kmerskog hrama Bayon u Kambodži.

Uglavnom inozemnim turistima očito nije skupo platiti ulaznicu od 100 kuna za odrasle i 30 kuna za one ispod 18 godina, dapače, oni koji svoja razmišljanja upisuju na TripAdvisor smatraju kako su za tu cijenu u Dubrovniku dobili puno više od onoga što su platili.

A popularnosti gradskih zidina koje su jedan od najmonumentalnijih fortifikacijskih spomenika u Europi pridonijelo je sigurno i to što su treću sezonu zaredom kulisa za snimanje iznimno popularne serije „Igra prijestolja“.

Prvi na popisu svjetskih znamenitosti je, baš kao i 2013. godine, Machu Picchu, sveti grad Inka izgrađen u 15. stoljeću.

''Pobjednike smo odredili bilježenjem kvalitete i kvantitete u raznim recenzijama, a sve u razdoblju od godine dana. Znamenitosti smo definirali kao povijesne, arhitektonske i kulturne atrakcije pod upravom država i neprofitnih organizacija, a ponekad se nalaze i na popisu pod zaštitom UNESCO-a'', objasnili su iz TripAdvisora.

Svjetski top deset

1. Machu Picchu (Peru)

2. Džamija šeika Zajeda, Abu Dhabi (UAE)

3. Taj Mahal, Agra (Indija)

4. Velika katedrala u Cordobi (Španjolska)

5. Bazilika Sv. Petra (Vatikan)

6. Angkor Wat, Siem Reap (Kambodža)

7. Hram Bayon, Siem Reap (Kambodža)

8. Crkva Spasa na Krvi, St. Peterburg (Rusija)

9. Nacionalni vojni park, Gettysburg (SAD)

10. Dubrovačke gradske zidine (Hrvatska)

Kopirati
Drag cursor here to close