komedija

'Državni lopov' u Konjicu

Kultura / Flash | 19. 08. 2016. u 10:54 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava „Državni lopov“, autora Fadila Hadžića, odigrana je sinoć u Kino sali Narodnog Univerziteta u Konjicu. Spomenuta se komedija izvodi već dvanaestu godinu za redom, a u predstavi se radi o dvojici zatvorenika koje je sudbina dovela u istu ćeliju.

Naime, kako i sam naziv govori, jedan od njih je državni lopov i političar. Drugi je pak, Kiki, sitni lopov i ženidbena varalica. Ono što imaju zajedničko jeste Veronika-Verica, žena koja je prevarila obojicu i koja ih je smjestila u zatvor, a da toga nisu ni svjesni. Pored spomenutih, tu je i zatvorski čuvar Jozo, koji sve dovodi u red.

Mirza Mušija, koji glumi zatvorskog policajca Jozu, kazao je kako je tajna te predstave što je uvijek glume sa istim zanosom kao da je prvi put.

''Predstava izaziva smijeh, vriskove, aplauze i osjećaj kod publike da je predstava i priča nova i svježa. Predstava nesuptilno ukazuje na probleme našeg društva, koje mi rado ismijavamo i zbog kojih jesmo u ovakvoj situaciji'', kazao je Mušija.

Irfan Kasumović, glumac koji igra ulogu državnog lopova, povlaštenog ali i najnesretnijeg u zatvorskom društvu, istaknuo je kako predstava ponekad ruši neke profesionalne postulate, s ciljem da bude lijepo i glumcima na sceni te da to osjećanje obuhvati i publiku.

''Uživamo sva trojica. U posljednjih par godina, baveći se umjetnošću, bila mi je zadaća da oplemenim sebe i druge. Mi smo to nebrojeno puta isticali, ova predstava je terapija svima nama. U ova sumorna vremena, kad smo se malo zaboravili smijati, kad smo zaokupljeni kapitalizmom i daj novca što više, vratimo se u osnovu i shvatimo koliko život zna biti lijep, ta igra i nešto dječije u nama'', kazao je Kasumović.

Dodao je kako igranje predstave i na glumačku postavu, koja živi i radi u različitim gradovima, djeluje kao terapija.

Kopirati
Drag cursor here to close