Glazbena baština

Društvo ''Vila Velebita'' nastupa u Mostaru i Sarajevu

Kultura / Flash | 28. 09. 2014. u 12:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini glazbeno društvo ''Vila Velebita'' održat će dva koncerta – 3. listopada 2014. godine u Domu oružanih snaga u Sarajevu, s početkom u 19:00 sati, i 4. listopada 2014.godine u Hrvatskom domu 'Herceg Stjepan Kosača' u Mostaru, s početkom u 19:00 sati.

Glazbeno društvo ''Vila Velebita'' iz Požege osnovano je 1998. godine s namjerom očuvanja izvornih ličkih napjeva i pučkog pjevanja kojemu je kao tradicijskoj glazbenoj baštini prijetilo izumiranje.

Ubrzo ta pjevačka skupina prerasta u respektabilan mješoviti pjevački zbor sa vrsnim solistima, koji su u svojim nastupima kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, redovito praćeni tamburaškim orkestrom glazbene škole u Požegi.

Ova simbioza glazbenog amaterizma na jednoj strani, i školskog, profesionalnog pristupa glazbi, na drugoj strani, jedinstven je primjer takve suradnje u Hrvatskoj, što je rezultiralo brojnim uspješnim glazbeno-scenskim nastupima u zemlji i u inozemstvu (Zurich, Varšava, Krakov, Budimpešta, Šopron, Kotor, Subotica, Petrovaradin, Sombor, Sremska Mitrovica).

Razvojem društva kroz godine glazbenog sazrijevanja, mijenjao se i repertoar 'Vile Velebita'. Tako danas društvo u posebnoj zborsko-orkestralnoj izvedbi izvodi glazbu gotovo svih glazbenih podneblja i regija u Hrvatskoj.

Stoga su često na repertoaru ne samo slavonske i ličke pjesme i napjevi, već i tradicijske glazbene izvedenice Dalmacije, Zagorja i drugih regija. Tu su dakako i brojne starogradske melodije kao i evergrini.

Zborom i orkestrom ravnaju bračni par glazbenih pedagoga, nastavnika glazbe u požeškoj glazbenoj školi: Monika i Saša Botički.

Predsjednik društva od osnutka je prof.dr.sc. Josip Fajdić.

Društvo je za svoje nastupe u Hrvatskoj i u inozemstvu dobilo brojne nagrade i priznanja, a za izniman doprinos očuvanju glazbene tradicije u gradu Požegi, dodijeljena mu je Godišnja nagrada grada za 2012 godinu, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close