dan dramskog odgoja

Drama, teatar i obrazovanje je najbolji mogući odgovor na dnevne vijesti

Kultura / Kazalište | 27. 11. 2015. u 11:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon održane radionice 32. Alternativne akademije na temu "Kultura javnog istupanja" u organizaciji Centra za dramski odgoj i Mostarskog teatra mladih 1974 počelo je radno obilježavanje 27. studenog – Svjetskog dana dramskog odgoja.

''Danas, na sam Dan dramskog odgoja širom Bosne i Hercegovine bit će održane se brojne aktivnosti u školama, centrima za kulturu, dramskim grupama i teatrima, a sve s ciljem jačanja moći drame i teatra u prevazilaženju brojnih nedaća ljudi, ali i stjecanja novih znanja i lakšeg koračanja kroz život'', priopćeno je iz Mostarskog teatra mladih.

U Mostaru s početkom u 17,00 sati na Memorijalnoj 2532 bit će pročitana poruka koju je ove godine uputio profesor drame i teatra s Murdoch Universityja, Perth Australia; te Predsjednik Svjetske asocijacije za dramu i teatar u obrazovanju IDEA Robin Pascoe.

Nakon toga bit će priopćena Odluka o godišnjim nagradama Centra za dramski odgoj u povodu Međunarodnog dana dramskog odgoja, te upriličena svečana izvedba predstave Teatra u obrazovanju "MASKE" u sklopu obilježavanja 500 - te reprize ove predstave.

Istu večer u okviru Projekta "Grad jednakih mogućnosti", dijalog kultura u Omladinskom centru "Pod istim suncem" u Jablanici s početkom u 19,00 sati počet će trodnevna radionica forum teatra za pripadnike Romske manjine.

 

Prenosimo ovogodišnju  Poruku upućenu povodom Dana dramskog odgoja:

''Mediji nam emitiraju tužne i uznemirujuće vijesti o nepotrebnim smrtnim slučajevima, narušavanjima i mračnim namjerama. Ciklus vijesti 24 sata doseže u naše živote i remeti našu sigurnost.

Kao članovima IDEA - e važno nam je zapamtiti da u toku ljudskih života postoje priče za reći i da su drama, teatar i obrazovanje moćni načini liječenja i utjehe ljudima u nevolji. Ne mogu zaboraviti kada sam gledao predstave Mostarskog teatra mladih koji je nastavio da se okuplja i zajedno radi dok su bombe padale. Mislim o mladom teatarskom redatelju čija je predstava Mercury Fur imala u New Yorku premijeru u noći pucnjave na Sandy Hook (osnovna škola u Newtown-u, Coneccticut, kada je 20 djece i 6 učitelja ubijeno 14. prosinca 2012. – op. prev.) i koji je rekao publici:

Mercury Fur je tragedija u teatarskom smislu riječi, izgradnja događaja kako bi se izazvala katarza u onima koji je gledaju. Ali danas mi doživljavamo tragedije, kao što je često u životu, bez strukture, bez značenja. To je mračna predstava, ali je mračna tako da možemo vidjeti da svjetlost sjaji jasnije. Naš posao kao teatarskih umjetnika je tražiti nešto više efemerno: svjetlo. Naš posao je izvući staze kroz tamu.

U IDEA - i mi dijelimo slične uspomene kako bi umirili uznemiren svijet.

Nikada svijet nije više trebao dramu, teatar i obrazovanje.

Drama, teatar i obrazovanje drže svijetu ogledalo koji nam omogućuje da se vidimo.

Drama, teatar i obrazovanje omogućuju svijetu da vježba pitanja koja su od značaja, te ih donosi kroz sigurnost fikcije.

Drama, teatar i obrazovanje su svjetla u tami.

Igra je važna u životima djece. Kroz igru mladi uče da istražuju: sebe, svoje živote i svoje svjetove. Ali ne treba zaboraviti da je igra također važna za ljude svih uzrasta i svih mjesta.

Koliko god ozbiljan i fokusiran život može biti – kao što jeste za mnoge siromašne ljude ili one što su migranti – njihove potrebe su također i smijeh i šale i zajednički sastanci, kako bi pronašli naše čovječanstvo, razumijeti sebe i naš svijet. Drama, teatar i obrazovanje su mjesta gdje se spajaju ljudske veze.

U ovom trenutku, kao dramski i teatarski edukatori, mi moramo govoriti za hrabrost da se igra. Moramo podsjetiti svijet na vrijednosti mogućnosti za improvizaciju i istraživanje ideja kao odgovor na ono što vidimo u svijetu. Moramo pisati i izvoditi predstave koje se bave izazovima i upućuju na ljudske odgovore na zabrinjavajući život i okolnosti. Moramo podučavati sa odlučnom razigranosti. Prije svega moramo dopustiti našoj djeci da se igraju.

Drama, teatar i obrazovanje je naš najbolji mogući odgovor na dnevne vijesti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close