Spomenik Njegošu

Dodik u Andrićgradu: Spomenik Njegošu podignut je iz Kusturicinog osobnog revolta

Kultura / Flash | 29. 11. 2013. u 14:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pjesnik Matija Bećković otkrio je danas u Andrićgradu kod Višegrada spomenik Petru II Petroviću Njegošu, čime je obilježeno 200 godina od rođenja tog pjesnika i državnika.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je u obraćanju na svečanosti u Andrićgradu rekao da je spomenik Njegošu podignut iz Kusturicinog "osobnog revolta“, jer za 200. godišnjicu njegovog rođenja "nije održana nijedna manifestacija“.

Dodik je više govorio o Kusturici kao "idejnom tvorcu“ Andrićgrada, nego Njegošu te najavio da će se u tom gradu od kamena obilježiti 100. godišnjica početka Prvog svjetskog rata, na Vidovdan, 28. lipnja 2014. godine.

''Okupit ćemo se tada ovdje, u jednom važnom danu za srpski narod i sve ljude slobode, da damo svoj doprinos i kažemo da ne zaboravljamo'', rekao je Dodik.

Osvrnuo se i na izgradnju Andrićgrada.

''Polako, ali ne lagano, završavamo ovaj grad, koji smo zajedno osmislili'', rekao je Dodik, dodajući da je Kusturica "navaljivao“ da se Andrićgrad izgradi, a on ispočetka nije ni razumio šta to hoće.

''Ali smo te podržali, sve institucije zajedno - rekao je Dodik i naveo da tu ideju "sada rijetki osporavaju“.

Književnik Matija Bećković govorio je o Njegošu te dodao: "Dobrodošao u grad u koji si morao da dođeš“.

Spomenik Njegošu, smješten je na istoimenom trgu u Andrićgradu te predstavlja kopiju spomenika koji se već nalaze i u Beogradu i u Podgorici.

Na svečanosti u Andrićgradu izostao je potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, iako su ga dužnosnici RS-a očekivali i ranije i najavljivali.

Kopirati
Drag cursor here to close