Za djecu i mlade

Dodijeljeno Planjaxovo pero: Radovi pokazali autorsku šarolikost i maštovitost

Kultura / Flash | 26. 04. 2015. u 08:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu programa XXVII. Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga u Centru Skenderija Sarajevo 24. travnja održana je dodjela Nagrade za najbolju priču za djecu i mlade 'Planjaxovo pero 2014'. Tijekom tog događaja organizatora Knjižarske kuće Planjax Komerc i Planjax Produkta iz Tešnja predstavljena i knjiga 'Snovi od stakla' s najuspješnijim pričama natječaja za spomenutu nagradu.

Govoreći o nagradi i knjizi 'Snovi od stakla' s najuspjelijim pričama natječaja,izbornik ovogodišnjeg Planjaxovog natječaja Mehmed Đedović istaknuo je, između ostalog, kako su pristigli radovi pokazali autorsku šarolikost, maštovitost, različitost pristupa riječi i realizaciji ideje, a kako su za najuspjelije priče nagrađeni Lidija Pavlović-Grgić (Zlatno Planjaxovo pero), Almir Zalihić (Srebreno Planjaxovo pero) i Zejćir Hasić (Bronzano Planjaxovo pero).

Đedović je ocijenio je i kako je vrijedilo ovaj natječaj odličan potez izdavača i razlog više da se projekt nastavi i ubuduće, dok je Muamera Planjac podsjetila kako je već otvoren novi Planjaxov natječaj za 2015., pozvavši na sudjelovanje autore priča za djecu.

Govoreći o nagradi 'Planjaxovo pero 2014.', Bajruzin Hajro Planjac istakno je kako je taj novi Planjaxov pothvat probudio bh. autore za djecu i potaknuo ih na stvaranje te kako je cilj natječaja za najbolju priču za djecu i mlade postignut jer se odazvalo 57 pisaca iz cijele Bosne i Hercegovine, od afirmiranih imena do onih čije vrijeme tek dolazi. Podsjetio je i na uspješne projekte kojima Planjax u suradnji sa školama iz cijele zemlje promiče riječ za djecu – 'Poklon knjiga za peticu' i 'Kupi knjigu i osvoji ekskurziju'.

U sklopu sadržaja posvećenih promoviranju domaćih književnika, Planjax je 25. travnja na sajamskoj pozornici u Skenderiji organizirao 'Vikend u Planjaxu' u svrhu promocije svojih izdanja.

Riječ je o novom romanu 'Legionar' Mehmeda Đedovića, 'Bako, zašto plačeš?' Ante Stanića, drugom izdanju romana godine 'Bosanski blećak' Mirsada Pašovića, te romanu 'Šejh, džini i vila' Mesuda Meše Duvnjaka. Osim o ovim knjigama koje su izazvale veliku pozornost javnosti i nalaze siguran put do čitatelja, bilo je govora i o drugim zapaženim djelima.

Tom prigodom Knjižarska kuća Planjax Komerc autorima najprodavanijih izdanja dodijelila je priznanja: Zlatnu plaketu Anti Staniću za roman 'Bako zašto plačeš', Srebrenu plaketu Šimi Ešiću za antologiju poezije 'Vrelo ljepote' i Bronzanu plaketu Mehmedu Đedoviću za 'Priče iz velike šume'.

Kopirati
Drag cursor here to close