Mostar Peace Connection

Dodijeljena nagrada udovici Luciana Pavarottija

Kultura / Flash | 14. 07. 2016. u 20:03 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udovica Luciana Pavarottija, Nicoletta Mantovani-Pavarotti doputovala je u Mostar s kćerkom poznatog tenora, kako bi preuzela međunarodnu nagradu "Mostar Peace Connection", koju Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara posthumno dodjeljuje njihovom suprugu, ocu i velikom humanisti.

U sklopu svečanosti, Pavarottijeva udovica je s kćerkom posjetila Muzički Centar Pavarotti koji u gradu na Neretvi već dva desetljeća ponosno nosi ime velikog tenora, gdje je u čast njihovog dolaska Dječji zbor Pavarotti izveo poznate skladbe "O sole mio" i "Santa Lucia", što je pobudilo emocije Pavarottijevih koje su po prvi put došle u Mostar.

"Nadam se da vam se sad Luciano s nekog ljepšeg mjesta smiješi", kazala je Mantovani-Pavarotti, kojoj je u ime građana Mostara gradonačelnik Ljubo Bešlić poželio dobrodošlicu u grad u kojem je njezin suprug ostavio neizbrisive tragove.

Potom je, zajedno s direktorom Centar za mir i multietničku suradnju i bivšim gradonačelnikom Mostara Safetom Oručevićem, Nicoletta Mantovani-Pavarotti svečano otkrila tri velika panoa s fotografijama iz arhive mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju, na kojima je ovjekovječen dolazak Luciana Pavarottija 21. prosinca 1997. godine, kada je s ponosom otvorio MC Pavarotti u Mostaru.

Izložba, koja je poklon mostarskog Centra za mir ostat će kao stalna postavka u MC Pavarotti, u a fotografije s izložbe koje je porodica velikog tenora po prvi put vidjela, posebno su urađene i složene u album koji će ponijeti u njegovu rodnu Italiju i čuvati u porodičnom naslijeđu. Također će žive slike sjećanja bez sumnje ponijeti i iz MC Pavarotti, gdje su na popularnom zidu velikana naslonile ruke na otiske prstiju Lucijana Pavarottija.

U pratnji vodstva grada Mostara i italijanskog ambasadora u BiH Ruggeroa Corrias, porodica Pavarotti je položila vijence na spomen obilježju italijanskih novinara koji su 28. januara 1994. godine u gradu na Neretvi od granate izgubili živote.

Kopirati
Drag cursor here to close