Kultura

Do srpskog jezika kroz doba poznatih Mostaraca

Kultura / Flash | 28. 02. 2015. u 21:32 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod sloganom 'Jezik Šantića, povijest Ćorovića, kultura Radulovića', u subotu, 28. veljače, u Mostaru je počelo drugo razdoblje 'Prosvjetine škole srpskog jezika, povijesti i kulture', projekta, koji je, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva 'Prosvjeta' - Gradski odbor Mostar, započet 2014. godine.

Ukazujući na slavno, a ipak nimalo lako doba Mostara, u kojem su stvarali pjesnik Aleksa Šantić, povjesničar Vladimir Ćorović, slikar Branko Radulović i mnogi drugi znameniti Mostarci, ovim projektom mladim ljudima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta nude se osnove nastavno-znanstvenih disciplina, koje nisu zastupljene u službenom sustavu obrazovanja Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanske županije.

Od svog osnivanja, davne 1902. godine Srpsko prosvjetno i kulturno društvo 'Prosvjeta', kao jednu od svojih osnovnih djelatnosti, prepoznaje obrazovanje svih socijalnih slojeva stanovništva, oba spola, mlađe i starije, stipendirajući do 1914. godine, pored Srba, i 59 studenata Muslimana i 34 đaka i studenta hrvatske nacionalnosti.

Stoga, pored organizacije značajnih kulturnih manifestacija, mostarska 'Prosvjeta' i danas nastoji da doprinese obrazovanju i u užem smislu te riječi, priopćeno je iz ovog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close