Godišnjica smrti Šantića

Djeca pjesnici iz regije dolaze u Mostar

Kultura / Flash | 30. 01. 2015. u 14:30 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu godišnjice smrti Alekse Šantića, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Mostar organizirat će 1. i 2. veljače u Mostaru drugi međunarodni Šantićev festival djece pjesnika koji će okupiti 15 mladih pjesnika iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja.

"Potaknuti uspjehom organizacije prvog festivala, odlučili smo ove godine ponovno realizirati taj projekt, organizirati drugi Šantićev festival djece pjesnika i dovesti te mlade ljude u naš grad", kazao je na konferenciji za novinare direktor Festivala Goran Kosanić te istaknuo kako je 15 finalista izabrano između 340 radova koji su prispjeli na natječaj.

"Posebno me raduje što je stigao i veliki broj radova mladih pjesnika iz naših mostarskih škola. Uz velike napore uspjeli smo privesti sve organizacijske poslove kako bi u što boljem ozračju dočekali naše goste. Jedan od pokazatelja kvaliteta našeg festivala je i to da je prošlogodišnja pobjednica Sara Georgijevska u ovom razdoblju izdala dvije knjige pjesama", naglasio je Kosanić.

Tijekom dva dana trajanja festivala, 1. i 2. veljače, planiran je bogat program. Tako će u nedjelju u 16 sati u Ćorovića kući biti organiziran školski sat o životu Alekse Šantića, te obilazak njegove spomen sobe. Istoga dana od 17 sati u Ćorovića kući održat će se razgovor sudionika festivala s članovima žirija Mirsadom Bećirbašićem, Almom Fazil Obad, Božom Kijcem i Ivanom Talić.

U 19 sati u OKC-u "Abrašević" planirana je večer dječje književnosti u sklopu koje će se Mirsad Bećirbašić družiti s djecom pjesnicima, nakon čega slijedi večernja zabava. U ponedjeljak ujutro sudionici festivala posjetit će grobove pjesnika Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića, kao i mauzolej Osmana Đikića, te položiti cvijeće na spomenik Alekse Šantića u parku koji nosi njegovo ime.

Završna svečanost održat će se u 19 sati u Muzičkom centru 'Pavarotti', kada će biti i proglašeni pobjednici drugog izdanja Šantićevog festivala djece pjesnika.

Finalisti drugog internacionalnog Šantićevog festivala djece pjesnika su: Teodora Đinović (Podgorica), Milica Radovanović (Nevesinje), Naida Džiho (Mostar), Amina Buturović (Mostar), Mirza Nuspahić (Mostar), Andrijana Radovanović (Sećanj), Aleksa Nikolić (Kragujevac), Ivana Kosorčić (Mostar), Mitra Aleksov (Skoplje), Marija Pejčić (Nevesinje), Nenad Tomić (Priboj), Zvezdana Gojković (Podgorica), Andrej Đeraj (Nova Gradiška), Ema Tadić (Mostar) i Ema Čorbađić (Mostar).

Festival su pomogli BH Telecom, Grad Mostar, konzulat Republike Turske u Mostaru, Hercegovačka turistička zajednica, potpredsjednik FBiH, obitelj Salahović, agencija 'Conto', Narodna biblioteka Mostar, Crveni križ Mostar, te Muzički centar 'Pavarotti' i OKC 'Abrašević'.

Kopirati
Drag cursor here to close