Razgovarajmo o pravima

Djeca iz mostarskih vrtića posjetila vjerske objekte

Kultura / Flash | 22. 05. 2015. u 16:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca iz tri mostarske predškolske ustanove sudjelovala su u projektu ''Razgovarajmo o pravima''- pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a u BiH.

U sklopu projekta organizirane su tri zajedničke posjete sakralnim objektima i likovna radionica. Djeca su, zajedno sa svojim odgajateljicama, posjetila manastir u Žitomisliću, Karađozbegovu džamiju i Franjevačku crkvu u Mostaru, te sudjelovala u zajedničkoj likovnoj radionici.

Druženja su protekla u jako ugodnoj atmosferi. Djeca su uživala u vožnji autobusom i druženju s vršnjacima iz drugih vrtića. S velikom radoznalošću i pažnjom razgledala su vanjski izgled vjerskih objekata i mnoge pojedinosti unutar objekata. Susret sa svećenicima bio je posebno interesantan.

Ljubazni domaćini trudili su se da se djeca osjećaju ugodno i dobrodošlo. Djecu je svašta zanimalo; i to kako su svećenici odjeveni, i čemu u crkvi i džamiji služi ovo ili ono. Pratila su svaku riječ svećenika i vjerskih službenika dok su im, na njima primjeren, jednostavan način, na svako pitanje odgovarali. Vidjela su djeca mnogo toga što do sada nisu imala priliku vidjeti. Zanimljivo je bilo, i poučno, i odgajateljicama. I njima su neka objašnjenja pomogla da dopune svoje ranije spoznaje o raznolikostima u vjerskom životu.

''Vjerujemo da su djeca iz ovih susreta izišla obogaćena za spoznaju o tome da je život pun raznolikosti, da u svijetu u kojemu živimo ima i nešto drukčijih od nas. I da to nije ništa neobično, naprotiv, da je bogatstvo u tome što ćemo uvažavati i poštovati mišljenja i osjećanja drugih ljudi. Mislimo da nas ne vara dojam o tome da su svi ovim druženjem bili zadovoljni'', rekli su iz vrtića Sunčani most.

Impresije s ovih posjeta djeca su kroz likovnu umjetnost izrazila na svoj način.

Kopirati
Drag cursor here to close