Među 11

Đikić u utrci za najbolji roman

Kultura / Flash | 31. 08. 2015. u 11:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 52 naslova pristigla na Tportalov natječaj za najbolji hrvatski roman iz prošle godine, njih jedanaest ostaje u utrci za 50 tisuća kuna vrijednu književnu nagradu [email protected].

Kako se ističe u priopćenju, njih je u širi izbor za tu nagradu odabrao tročlani žiri u sastavu Kristijan Novak, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, koji će do kraja rujna svoj izbor suziti na pet naslova, a pobjedniku će nagrada biti uručena u listopadu.

U konkurenciji su romani izdani tijekom 2014. godine kod hrvatskih izdavača, a u širi su izbor odabrani "Svećenica Mjeseca" Milene Benini (Zagrebačka naklada), "Ponavljanje" Ivice Đikića (Naklada Ljevak), "Putanje" autora Natalije Grgorinić i Ognjena Rađena (UO Komoč koruna), "Alikvot" Jasne Horvat (Algoritam), "Blue moon" Damira Karakaša (Sandorf), "Roki Raketa" Zorana Malkoča (Profil), "Sarina druga ljubav" Kemala Mujičića Artnama (Meandar Media), "Mima i kvadratura duga" Želimira Periša (Algoritam i 24sata), "Splitting. Kako sam tražio Srbe po gradu" Damira Pilića (Durieux), "Brdo" Ivice Prtenjače (V.B.Z.), te "Puteni nametnik" Igora Rajkija (Durieux).

Tportal je pokrenuo književnu nagradu za hrvatski roman 2008. s ciljem vrednovanja autorskog rada, a prema postavljenim stručnim kriterijima. Ujedno je to prvi književni natječaj u Hrvatskoj na kojem se bira najbolji domaći roman. Prošle je godine najboljim proglašen roman Kristiana Novaka "Črna mati zemla" u izdanju Algoritma.

Godine 2012. nagrada je otišla još jednom debitantskom romanu, "Budi Hamlet, pane Hamlete" Tahira Mujičića (AGM, 2012.), a prvijenci su i nagrađeni romani "Adio kauboju" Olje Savičević Ivančević (Algoritam, 2010.), "Tri" Drage Glamuzine (Profil, 2008.) i "Anastazija" Dalibora Šimprage (Durieux, 2007.).

Među nagrađenima su još Ivica Đikić s romanom "Sanjao sam slonove" (Naklada Ljevak, 2011.) i Sibila Petlevski, kojoj je nagradu donio roman "Vrijeme laži" (Fraktura, 2009.).

Kopirati
Drag cursor here to close