Priča o epitafima

"Davno sam ti legao...": Dokumentarno – animirani film o svijetu stećaka

Kultura / Flash | 01. 09. 2015. u 09:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U hibridnoj, dokumentarno-animiranoj formi, najesen će biti dovršen film "Davno sam ti legao...", koji će govoriti o simboličkom svijetu stećaka.

Snimanje je obavljeno na području planina Bjelašnice, Treskavice, Zelengore i općine Olovo, dok se snimanje nekropola na području Hercegovine i općine Kupres planira završiti do kraja mjeseca. U prvoj fazi snimljene su nekropole i pojedinačni stećci na lokacijama: Gornji Bakići kod Olova, Umoljani, Lukomir i Šabići na Bjelašnici, Gvozno polje na Treskavici, Mirkova Kosa kod Kalinovika i Čengić Bare na Zelengori.

Nekoliko cjelina

Dokumentarno-animirani film "Davno sam ti legao...", što predstavlja dio natpisa sa jednog od nadgrobnih spomenika, u finalnoj verziji donijet će priču o epitafima, ali u kombinaciji slike i animacije. U filmu će se naizmjenično smjenjivati slika i animacija, pri čemu će se animirani dijelovi pojavljivati u tri varijante: kao zasebne animirane cjeline, kao animacija nanesena na sliku i u kombinaciji sa slikom, pri čemu se slika transforima u animaciju.

Film je podijeljen u nekoliko cjelina, postupkom fragmentarne naracije, od čega svaki dio oslikava život srednjovjekovnih stanovnika Bosne i Hercegovine i kulta smrti. Za izradu scenarija prikupljena je obimna znanstvena literature koja se bavi fenomenom stećaka u cjelini. Literatura je značajnim dijelom prikupljena iz knjižnice Muzeja Republike Srpske.

Od 70.000 evidentiranih stećaka na 3.300 lokaliteta, u Bosni i Hercegovini se nalazi oko 60.000. Pretpostavka je da taj broj čini 80 posto ukupnog broja stećaka jer ih preostalih 20 posto s vremenom bilo uništeno. Stećci su izuzetno vrijedna povijesna i umjetnička, ali i duhovna baština Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedinstvena u Europi i svijetu. Kao dio serijske transnacionalne nominacije na Tentativnu listu UNESCO-a su upisane 22 nekropole stećaka sa područja Bosne i Hercegovine.

Dijalog za budućnost

Ekipu filma "Davno sam ti legao..." sačinjavaju Goran Dujaković koji je napisao scenarij, te je i režirao film, Nebojša Đumić je zadužen za animaciju, Draško Gajić za kameru, montažu je uradio Predrag Solomun, a Vladimir Turjačanin glazbu. Asocijacija za vizualne umjetnosti FenixArt realiziraju fazu produkcije u sklopu projekta Dijalog za budućnost, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekt Dijalog za budućnost financira se sredstvima Ujedinjenih naroda za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF), piše Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close