Predstava

'Đaurko moja' premijerno u Mostaru

Kultura / Kazalište | 27. 03. 2014. u 21:13 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunoj dvorani 'Studija 64' Narodnog pozorišta Mostar premijerno je izvedena predstava 'Đaurko moja' po motivima iz biografije pjesnika Osmana Đikića. Autorica teksta novinarka Selma Dizdar, kojoj je ovo inače prvi dramski tekst, u izjavi za Agenciju Fena rekla je da je predstava priča o ljubavi Osmana Đikića i njegove supruge Zorke.

"'Đaurko moja" - Osman je Zorku zvao Đaurko (prvobitno u značenju inovjerka, druge vjere; Kauri, Đauri; a kasnije izraz za sve one koji su stranci, iz druge države, grada, koje ne poznajemo). On je to od milja govorio", kaže Dizdar.

Uoči predstave, a povodom Svjetskog dana teatra, pročitana i poruka južnoafričkog pisca i redatelja Bretta Baileyja, koji je naglasio važnost kazališta i u suvremenom svijetu, opterećenom nastojanjima autoritarnih vlada da masovno krše ljudska prava.

Za ovu predstavu se tražila ulaznica više, a kako je istaknuto večeras izvedena predstava je peta premijera u posljednje dvije godine pod krovom Narodnog pozorišta u Mostaru. Režiju predstave potpisuje Kaća Dorić. Scenu su uradile Vanja Popović i njena asistentica Dženita Huseinović (studentica na ALU Sarajevo), a kostim potpisuje također Vanja Popović.

Predstava "Đaurko moja" je dio projekta Pomoćne pozorišno - ambijentalne scene "BiHyde park".

Projekt Pomoćna pozorišno - ambijentalna scena 'BiHyde park' nastao je po ideji i konceptu Šemsudina Gegića i uz preporuke Odjela za kulturu Grada Mostara i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ. Financijski je podržan na natječaju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close