Umjetnost

Dašak Dubrovnika stigao u Mostar

Kultura / Flash | 05. 05. 2016. u 19:14 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba pod nazivom 'Dubrovački intermezzo' slikara Josipa Škerlja otvorena je u četvrtak u galeriji 'Aluminij' u Mostaru. Riječ je o postavci od 52 koloristički intenzivna platna koja će u galeriji 'Aluminij' biti izložena do 17. svibnja.

Autor Škerlj ovu izložbu u izjavi novinarima nazvao je veličanstvenom kazavši kako je prezadovoljan njome, posebice što je postavljena u Mostaru, gradu za kojeg je vezan iz mnogo razloga.

Škerlj za svoje stvaralaštvo kaže da je kao kotao u kojemu se pet desetljeća kuhaju motivi, teme i čitavi ciklusi, kojeg je samo potrebno redovito miješati da ono u njemu ne zagori, a u njega se u bilo kojem trenutku može zagrabiti i dobiti slikarski amalgam koji nije više ni jedan od onih izvornih sastojaka, već ima vlastitu prirodu.

Govoreći o izložbi povjesničar umjetnosti Marin Ivanković je kazao kako je ovim radovima Škerlj, evocirajući motive iz ranijih razdoblja i dopunjavajući ih novima, započeo i smisleno zaokružio ciklus najosobnije mu teme - Dubrovnika ljubavnika.

"Ovaj je Intermezzo umetkom koji zakratko prekida niz događaja u životu Grada, pogled na trenutke između dva koraka po Stradunu, dva bata na zvoniku, dva poljupca među stupovima Sponze. Ova je izložba Dubrovnik koji buja od života", kazao je Ivanković.

Škerljova izložba u Mostaru zajednički je projekt Matice hrvatske Mostar - Mostarskog proljeća 2016., Filozofskog i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI) te Likovne kolonije 'Krešimir Ledić'.

Tijekom otvaranja obratio se i akademik Josip Muselimović koji je uputivši čestitke autoru nazvao velebnom ovu izložbu. Svoje riječi zahvale DLJI, Matici hrvatskoj Mostar, fakultetima Sveučilišta u Mostaru, kao i brojnoj publici koja je pohodila otvaranje izložbe uputio je župan Splitsko - dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, koji je izložbu proglasio otvorenom.

Josip Škerlj rođen je u Dubrovniku 1941. godine. Diplomirao je slikarstvo 1965. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Do sada je imao stotinjak samostalnih izložbi, te je bio sudionik brojnih skupnih izložbi i likovnih kolonija u Hrvatskoj i izvan nje.

Dobitnik je niza nagrada i priznanja, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. O njegovu je djelu snimljeno nekoliko dokumentarnih emisija, a 1996. počašćen je i monografijom. Škerlj također i piše te je autor šesnaest književnih djela. Živi i stvara u Dubrovniku.

Kopirati
Drag cursor here to close