9. po redu

Dane filma Mostar otvara film ''Hiljadarka''

Kultura / Flash | 08. 10. 2015. u 10:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru ovogodišnjeg, devetog izdanja Dana filma Mostar bit će prikazano devet dugometražnih filmova iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a festival će otvoriti film "Hiljadarka" u četvrtak, 29. listopada u 19:30 sati.

Slijede filmovi "Gorčilo jesi li to došao da me vidiš?" (30. listopada, 19 sati), zatim "Ničije dijete" (30. listopada, 21 sat), "Zvizdan" (31. listopada, 19 sat), "Bit ćemo prvaci svijeta" (31. listopada, 21 sat), "Svinjari" (1. studenoga, 19 sati), "Takva su pravila" (1. studenoga, 21 sat), "Imena višnje" (Branka Schmidta) (2. studenoga, 19 sati) i "Ljubav ili smrt" (2. studenoga, 21 sat), najavila je na konferenciji za novinare izvršna direktorica festivala Maja Lasić.

Nakon što su prošle godine održani u Cinestaru Mostar, Dani filma vraćaju se u Hrvatski dom hercega Stjepana Kosača, u čijoj će velikoj dvorani biti prikazani svi najavljeni filmovi.

"Po meni, logično je da se ovakav festival održava u Kosači, jer ja ne znam da se igdje ovakva kulturna događanja odvijaju u visokokomercijaliziranim prostorima kakvo je multipleks kino. Mi smo davno započeli našu suradnju i ovo je samo nastavak te priče", izjavio je direktor Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosača Danijel Vidović.

Vidović je najavio da će se suradnja Kosače i Kazališno-filmske udruge Oktavijan, koja je organizator Dana filma Mostar, nastaviti i kroz projekt digitalizacije velike dvorane Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

"Nadam se da ćemo tu priču uspjeti završiti do sljedeće godine i da će se deseti Dani filma Mostar održati u tehnički suvremeno opremljenoj dvorani, što podrazumijeva ovaj proces digitalizacije", dodao je Vidović.

Direktor Dana filma Mostar Slaven Knezović istaknuo je da je mostarski festival uspio preživjeti i opstati posljednjih devet godina unatoč brojnim problemima, prije svega financijskim.

"S ovogodišnjim izdanjem zaokružit ćemo reviju i od sljedeće godine preći ćemo u festival filmske glume, u glumački festival. Cilj mi je okupiti ovdje sve svoje kolege – glumce i Mostar pretvoriti u grad glumaca, prvo iz regije, a onda iz Europe i svijeta", kazao je Knezović.

Po njegovim riječima, od samog početka Dana filma Mostar ideja je bila staviti Mostar i Hercegovinu na filmsku mapu.

"Cilj je dovesti ovdje što veći broj filmaša. Hercegovina je idealan otvoreni studio za snimanje filmova. U malom dosegu imate i more i planine, i raznovrsnu geografiju, što je idealno za snimanje velikih projekata", istaknuo je Knezović.

S tim u vezi, on je najavio kako će se u okviru ovogodišnjih Dana filma Mostar održati i audicija za film "Mrtve ribe plivaju na leđima'', koji bi se sljedeće godine trebao snimati u Mostaru. Redatelj filma bit će Kristijan Milić, a scenarij potpisuje Josip Mlakić.

Upravo će književnik Josip Mlakić biti dobitnik priznanja "Stablo ljubavi" koje se tradicionalno dodjeljuje u okviru Dana filma Mostar. Uz Mlakića, ovogodišnji dobitnik statue "Stablo ljubavi" bit će i glumac Milutin Mima Karadžić.

"Stablo ljubavi" Mlakiću i Karadžiću bit će uručeno na HT Eronet Partyju, koji će se održati prvog dana festivala u hotelu "Mepas", nakon projekcije filma "Hiljadarka".

Kopirati
Drag cursor here to close