Svjetski dan kazališta

'Dan otvorenih vrata' u Narodnom pozorištu Mostar

Kultura / Flash | 27. 03. 2017. u 12:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu Međunarodnog kazalšnog instituta (ITI), već više od 50 godina od 1961. godine, na današnji dan širom svijeta, 27. ožujka, obilježava se Svjetski dan kazališta. Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama tisućama gledatelja u kazalištima, tiska i emitira i u stotinama novina, časopisa, radio i tv postaja na svim kontinentima.

Narodno pozorište Mostar je povodom tog dana organiziralo Dan otvorenih vrata – uz besplatan ulaz, učenici i polaznici dramskih i literarnih sekcija Osnovne škole “Mujaga Komadina”, “IV Osnovne škole”, Osnovne škole Zalik i Gimnazije Mostar posjetili su Narodno pozorište Mostar, a o tajnama kazališta, o tome kako nastaje predstava, kako se stvara i šta je sve potrebno da bi predstava nastala, učenicima je objašnjavao umjetnički direktor NPM-a Adnan Lugonić, dramaturg i dramski pisac.

Iako je dio glumačkog ansambla i tehničkog osoblja NPM-a na putu zbog gostovanja predstave “Mrtve ribe plivaju na leđima” (koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica) u Narodnom pozorištu RS-a u Banja Luci, otvorili su se mladoj publici uz jedan edukativni program, i upravo na taj dan podsjetili javnost na važnost i ulogu teatra.

Učenici su postavljali brojna pitanja – o tome koja je uloga redatelja, koliko su scenografija i kostimografija važni za uspjeh predstave, koliko je glumcima potrebno da nauče tekst, jesu li važnije pohvale ili kritike..., a onda i obišli cijeli prostor Narodnog pozorišta Mostar – dvoranu, garderobe, glumački salon, krojačnicu...

Poruku povodom Svjetskog dana teatra, koju je ove godine uputila poznata francuska glumica Isabelle Huppert, učenici su sami čitali na sceni – kao glumice i glumci i kao publika u gledalištu.

Kopirati
Drag cursor here to close