Suradnja s Turskom

Dan državnosti BiH obilježen i u Istanbulu

Kultura / Flash | 26. 11. 2014. u 17:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Asocijacija bošnjačke omladine u Istanbulu (studenti u Istanbulu), u suradnji s Veleposlanstvom Bosne i Hercegovine u Ankari te državnom “Direkcijom za Turke u inostranstvu i rodbinske narode” priredila je u Istanbulu svečanost povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Priređena je i izložba slika poznatog umjetnika balkanskih korijena Ethema Baymaka.

Na izložbi pod nazivom “Bosna” predstavljena su djela inspirirana motivima bosanskohercegovačkih gradova i kulture.

Predsjednik Asocijacije bošnjačke omladine Vedad Halilović rekao je da su bh. studenti i u Istanbulu među najuspješnijim na njihovim sveučilištima te da su upravo oni budućnost svoje domovine, priopćeno je iz te asocijacije.

“Ovom prilikom zahvaljujemo i narodu Republike Turske koji godinama omogućava i pomaže školovanje naših studenata”, izjavio je Halilović.

Nakon predsjednika državne Direkcije Kudreta Bülbüla i načelnika općine Fatih Mustafe Demira, uzvanicima se obratio veleposlanik Bosne i Hercegovine u Ankari Damir Džanko.

Rekao je da Bosna i Hercegovina ide u pravom smjeru, možda nekad usporeno, ali i da njena državnost nije upitna.

Potpredsjednik Vlade Republike Turske i državni ministar Numan Kurtulmuş naglasio je značaj povijesnih veza između dviju država.

Dio svečanosti bio je panel čiji su sudionici bili posebni gosti iz Bosne i Hercegovine - član Predsjedništva SFRJ u razdoblju 1989-1991. Bogić Bogićević i federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

Bogićević je govorio o budućnosti Bosne i Hercegovine.

“Pitanje je da li je moguća Bosna i Hercegovina? Moguća je zato što ova i ovakva više nije moguća. Moguća je zato što narod koji je tako skupo platio cijenu svojih iluzija i obmana nema drugog izbora nego da se okrene sebi i svojim problemima, otvarajući se Europi i svijetu”, rekao je.

Naglasio je i da “put prema pomirenju u Bosni i Hercegovini ne može da ide principom zaborava". "Kako zaboraviti nedužne žrtve u Srebrenici”, dodao je.

Panelom je moderirao konzul BiH u Istanbulu Adi Durmić.

Na svečanosti su studenti govorili stihove Nedžada Ibrišimovića i Enesa Kiševića te u gazbenom dijelu programa izvodili sevdalinke.

Kopirati
Drag cursor here to close