Zagreb

Damir Imamović promovirao "Sevdah - muzičko putovanje kroz tri stoljeća"

Kultura / Flash | 09. 12. 2016. u 07:29 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poznati bosanskohercegovački izvođač i autor sevdaha Damir Imamović sinoć je u zagrebačkom klubu Booksa hrvatskoj publici predstavio svoju knjigu "Sevdah - muzičko putovanje kroz tri stoljeća".

Pred 40-ak okupljenih znatiželjnika u zagrebačkom klubu Booksa Damir Imamović je kroz razgovor s moderatoricom Dunjom Kučinac predstavio svoju knjigu "Sevdah - muzičko putovanje kroz tri stoljeća", ali se dotaknuo i brojnih drugih tema vezanih uz ovaj pojam.

Imamović je već etablirani izvođač i autor sevdaha, poznat šire nego regionalno, no na proljeće je objavio ovu knjigu kroz koju je s različitih aspekata nastojao rasvijetlili što je to sevdah, na koji način se povijesno razvijao kroz dokumentiranu i nedokumentiranu građu.

Autor je kazao kako je njegova knjiga svojevrsno pomagalo za glazbenike, ali i za sve ljubitelje sevdaha, pomoću kojega mogu ovu glazbu i kontekst u kojem se razvijala bolje upoznati.

Knjiga obrađuje glazbene, poetske, kulturno-povijesne i popularne tendencije u razvoju ovog glazbenog žanra. Imamović je naglasio kako knjigu nije pisao kao muzikolog ili teoretičar književnosti, nego kao netko tko prije svega voli sevdah i kako mu je cilj u knjizi bio sažeti svoje iskustvo kao izvođač, ali i poznavatelj ovog žanra.

Imamović kaže kako je knjigu radio kroz razumijevanje da se žanr sevdaha sastoji iz različitih slojeva, od poezije i glazbe do povijesti, antropologije, teorije književnosti i "queer teorije".
Ocijenio je kako su se sevdahom do sada teorijski ponajviše bavili muzikolozi odnosno etnomuzikolozi s ideološkom agendom u pozadini. Uz samu knjigu, posjetitelji Bookse večeras su imali priliku nabaviti CD i vinilno izdanje Damir Imamović Sevdah Takhta.

Kopirati
Drag cursor here to close