Narod je sretan

Cilj posjete pape Franje je opće dobro

Kultura / Vjera | 23. 05. 2015. u 09:36 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Siguran sam da će Papa biti zadovoljan posjetom Bosni i Hercegovini. Mi znamo da je on sretan što dolazi u BiH, jer kako sam razumio, to je zaista bio njegov osobni izbor. Njegova je osobna želja da dođe u Sarajevo - kazao je apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Luigi Pezzuto, u razgovoru za Fenu povodom dolaska pape Franje u BiH.

Ocjenjujući značaj i vrijeme u koje papa Franjo dolazi u svoju prvu posjetu BiH, nuncij kaže da je primijetio da je narod, ne samo katolici, jednostavno sretan što takva ličnost dolazi u BiH.

Kaže da je već nekoliko mjeseci imao puno posjeta i poziva da govori o Papinom pohodu.

''Mislim da na tom temelju iz mog iskustva i kroz rad na organizaciji dolaska od države BiH i mjesne crkve, moram reći da sam uvjeren da će posjeta Pape biti uspješna'', kazao je Nuncij.

Dolazak u BiH je Papina želja

Naglasio je da to nije njegova zasluga, jer, kako kaže, uistinu je Papa osobno želio doći, to je ona njegova pastirska ljubav prema svima i po toj želji je zaista želio pohoditi BiH.

Govoreći o ličnosti pape Franje, Nuncij kaže da je u ove prve dvije godine njegovog pontifikata, primijetio da je on jaka osoba, odlučna i da ima dobre suradnike, "i nije onaj koji se da vući za rukav, ima svoje planove, a jedan od tih planova je dolazak u BiH".

''Svaka osoba je unikat, jedinstvena na svijetu. Aktualni Papa je jedinstven i poseban, kao što je bio i Ivan Pavao II. Pape su također ljudi, a osim toga, kako mi vjerujemo, njih nadahnjuje Duh Sveti u toj želji da pomognu ovom svijetu i društvu na svim razinama. Oni imaju uvijek suradnike koji im pomažu. Smatram da neovisno od drugih promišljanja, cilj Papine posjete Sarajevu, kao i cilj svih drugih posjeta koje Papa obavlja, opće je dobro ne samo mjesne Katoličke crkve u BiH, već cijelog društva i svih njegovih slojeva'', rekao je Nuncij.

Pojašnjava dalje da Papa, kada hoda, priča ili čini neku gestu, on to radi za dobro, ali "sad ovisi o meni, vama, svima nama kako će se to prihvatiti i tu nastaje problem".

Papinu poruku je važno prilagoditi

Na pitanje koje se poruke mogu očekivati od Pape za bh. političke lidere budući da BiH zaostaje na putu europskih integracija i ekonomskih razvoja, nuncij Pezzuto kaže da on poznaje situaciju, ali također i Sveti otac poznaje situaciju u BiH.

''Ono što će nam Papa poručiti važno je dobro prilagoditi situaciju u zemlji, i naravno da Papa, neće otvoriti usta i izreći neke stvari koje nemaju veze sa stvarnošću. Stvarni problemi naroda i svakog pojedinca su i njegovi problemi'', kaže Nuncij.

S druge strane, dodaje, Papa dolazi iz Latinske Amerike i tamo su biskupi i svećenici uvijek u kontaktu s ljudima gdje je veliko siromaštvo.

''Iz toga sam shvatio kako je Papa spreman, on živi konkretnu stvarnost u kojoj se nalazi, tu nema sumnje'',dodao je on.

Kaže da im je najvažniji naš stav prema učiteljstvu Pape.

''Možemo biti sigurni da ćemo nakon Papine posjete imati materijal njegove poruke, njegovog naučavanja koji će bit jak i sadržajan'', uvjerenja je Nuncij.

Naglašava da i poslije Papine posjete potrebno je vratiti se na to njegovo naučavanje, vraćati se na njegovu poruku.

''To zovem "prolungamento virtuale", virtualni produžetak Papine posjete Sarajevu, jer Papina stvarna posjeta završava, ali imam mogućnost da virtualno produžim to njegovo putovanja, da proživljujem njegove poruke i učenje'', pojašnjava.

Apostolski nuncij ističe da je važno da narod i sve socijalne strukture društva imaju tu dobru volju, da to prihvate, da prakticiraju sve lijepe i dobre Papine poruke, da ih žive, svako na svom životnom putu, "ja kao svećenik, ona kao redovnica, vi kao novinarka, drugi kao profesor na sveučilištu, kao ekonomist, političar".

Treba se držati zajedno

Na pitanje koja se paralela u kontekstu poruka pape Franje može povući između posjete i trenutne situacije u svijetu, Nuncij kaže da je u Evanđelju jedna od poruka, a to je da se ljudi koji pripadaju različitim vjeroispovijestima trebaju držati zajedno, živjeti zajedno, voljeti se, pomagati se međusobno, razgovarati, moliti zajedno, neovisno od različitosti svakoga pojedinca.

''Ta solidarnost i jedinstvo u različitosti je moguća. Čujem da je ovdje prije rata postojao suživot. Ako je ranije postojao znači da je on i danas moguć. Tog jedinstva možda nema puno, ali je u procesu oporavka, a bolje je i nesavršeno dobro, nego posve loše'', mišljenja je Nuncij.

Kaže da je i nesavršeni mir bolji od rata, ali da ne treba ostati u nesavršenosti. Treba ulagati napora, jer tada i nada postoji.

''Samim tim što Papa kaže "dolazim" to je nada da se može i da se želi hoditi zajedno prema općem dobru. FENA kao i svi drugi mediji, treba da bude interpretator i da daje mogućnost da čujemo ono što će nam Papa reći, a sigurno će nam reći nešto dobro što vrijedi za nas i trebamo ga poslušati'', kaže Nuncij.

Odgovarajući na pitanje na koji način vjerski lideri mogu pomoći u prevazilaženju krize kako bi svijet postao sigurnije mjesto za običnog čovjeka, Nuncij je konstatirao da se zaista svijet nalazi pred složenom situacijom.

Dijalog, ne sukob

''Jasno je da situacija nije dobra. To je očito. I Papa je puno puta o tome govorio, ali mislim da je jako važan način kako rješavati probleme. Papa i mi, Crkva, zagovaramo dijalog, a ne sukob ili suprotstavljanje, jer suprotstavljanje donosi nasilje, a iz nasilja nikakvo dobro ne proizlazi'', kazao je Nuncij.

Podsjeća da će i Papa imati međuvjerski dijalog s predstavnicima svih konfesija u BiH.
Nuncij ističe da iako vjerski poglavari djeluju i imaju moralnu i duhovnu snagu i mogu učiniti puno, te samim tim mogu dati veliki doprinos, oni ne mogu riješiti sve sami, "vjerski lideri mogu stvoriti dobre temelje za mir u svijetu".

''Poznajući vjerske poglavare u BiH, katoličke, pravoslavne, islamske, mogu reći i posvjedočiti da oni to čine i rade. Otvoreno i pred svima mogu reći da oni pozivaju na dobro, ali potrebna je sposobnost naroda da shvati i primijeni tako nešto. Iako bi nekad pastir želio trčati malo brže, ima onih koji su spori, pa treba ići polako'', zaključio je apostolski nuncij Pezzuto.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio sudjelovat će, kao i većina djelatnika Veleposlanstva, na misnom slavlju koje će 6. lipnja na stadionu Koševo u Sarajevu predvoditi papa Franjo - potvrdili su Feni iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH.

''Očekujem da će pohod Svetog Oca doprinijeti jačanju povjerenja i razumijevanja unutar BiH, odnosno da će biti dodatni poticaj izgradnji mira i suživota na temeljima jednakih prava i sloboda, uvažavanja različitosti i izgradnji jednakopravnosti svih'', kazao je Del Vechio.

'Mir vama' ima simboliku

Istaknuo je da odabrani moto "Mir vama" na određeni način ima svoju simboliku za sve koji žive u neizvjesnim i nesigurnim vremenima za budućnost, jer ohrabrenje i poruka mira potrebni su svim stanovnicima BiH.

Naglasio je da je sama najava Papinog posjeta BiH ponovo usmjerila pozornost međunarodne zajednice prema zemlji koja je suočena s velikim izazovima i koja treba međunarodnu pomoć da bi se pronašao izlaz iz ekonomske i socijalne krize.

‘’Ovaj posjet vratit će nadu, pogotovo kod mladih, u mogući bolji život u ovoj prekrasnoj zemlj’’, zaključio je Del Vechio.

Iz hrvatskog veleposlanstva kazali su da očekuju dolazak velikog broja organiziranih grupa vjernika iz svih dijelova Republike Hrvatske na susret sa Svetim Ocem na Koševu.

Papa Franjo posjetit će Sarajevo 6. svibnja, što će biti treći put da poglavar Rimokatoličke crkve dolazi u BiH. Njegov prethodnik, papa Ivan Pavao II, posjetio je BiH 1997. i 2003. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close