Dračevo-Čapljina

Četverodnevna manifestacija povodom Hercegovačkog ustanka 1875.-1878.

Kultura / Flash | 15. 06. 2015. u 20:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga mladih sela Dračevo ''Hercegovac'' organizira manifestaciju pod nazivom ''Dani Hercegovačkog ustanka 2015.'', koja će ove godine trajati tri dana.

Manifestacija će započeti u petak, 19. lipnja, kada se obilježava glavni dio programa - 140. obljetnica Hercegovačkog ustanka 1875.-1878. Tim povodom u župnoj crkvi UBDM u Dračevu u 18.00 sati bit će služena sveta misa za žrtve Hercegovačkog ustanka.

U 18.45 sati slijedi program kod spomenika žrtvama Hercegovačkog ustanka na Kulini u Dračevu, gdje će biti upriličeno polaganje cvijeća i paljenje svijeća, te izlaganje dr. Ive Lučića o značaju Hercegovačkog ustanka 1875. - 1878. za Hrvate u BiH. Nakon toga slijedi zabavni dio programa u kojemu nastupaju HKUD ''Višići' Višići, HKUD ''Zora'' Struge-Gorica, HKUD ''Herceg Stjepan'' Blagaj Buna.

Bogat program očekuje nas i u subotu, 20. lipnja, i to pod geslom ''Kruha i igara''. Naime, tog dana s početkom u 16.00 sati na igralištu Osnovne škole u Dračevu održat će se jednodnevni turnir u malom nogometu, koji se igra po kup sustavu, bez uplata ekipa. Istog dana bit će upriličeno proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

U nedjelju, 21. lipnja, u 14.00 sati bit će održana utrka čamaca pod nazivom ''Neretvom i Krupom kao naši stari''. Start ispod mosta na Tresani planiran je u 14.00 sati, a cilje utrke je ispod Kule, gdje će biti proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade. Program se nastavlja u 20.00 sati, i to kod nacionalnog spomenika ''Kulina'' u Dračevu, gdje će biti održana pjesnička večer ''Munja od Gabele'' u kojoj sudjeluje 12 pjesnika iz Hercegovine.

Manifestacija će biti zatvorena u ponedjeljak, 22. lipnja, tribinom na temu Hercegovačkog ustanka ''Znanjem do slobode'', koja će se održati u hotelu ''Mogorjelo'' s početkom u 20.00 sati, a na kojoj će govoriti dr. Nino Raspudić i Željko Raguž.

Organizator cjelokupne manifestacije i svih događaja je Udruga mladih sela Dračevo ''Hercegovac'', generalni pokrovitelj je Općina Čapljina, dok je Bljesak.info i ove godine veoma rado prihvatio glavno medijsko pokroviteljstvo ove manifestacije.

Kopirati
Drag cursor here to close