Kino Mogorjelo

Čapljinsko kino ''Mogorjelo'' ove godine obilježava 65 godina postojanja

Kultura / Film TV | 27. 01. 2012. u 08:03 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok Mostar i dalje čeka na svoje kino, Čapljinci imaju tu sreću da u svom gradu već 65 godina imaju kino koje funkcionira i gdje svakog vikenda mogu pratiti najbolja svjetska filmska ostvarenja.

Unatoč činjenici što je kino dvorana obnovljena prije par godina, u Čapljini vlada prava nezainteresiranost i mrtvilo po pitanju odaziva gledatelja.

Kino ove godine slavi 65. godinu postojanja

Kino je u Čapljini davne 1947. godine otvorio pokojni Vicenc Hlobl i vodio ga je sve do 1983. godine, nakon čega je cjelokupan posao preuzeo njegov sin Vlado.

''U tom razdoblju, od 1983. godine pa sve do rata, svakog su se dana prikazivale po dvije predstave, dok se petkom radila pretpremijera, a kad bi došla neka filmska predstava koja bi bila hit, vrtila bi se i po par dana uzastopce, pred punom kino dvoranom'' – govori za Bljesak.info Vlado Hlobl, koji sam od 1995. godine vodi čapljinsko kino ''Mogorjelo''.

Multipleksi i pirati uništavaju ''mala'' kina

Hlobl ističe kako je problem u multipleksima kojih je sve više u velikim gradovima. Tako se premijera filma prikaže prvo u multipleksima, a kako se pravi veoma mali broj kopija onda manja kina u manjim gradovima, poput čapljinskog, dobiju film koji više nije zanimljiv za prikazivanje.

''Posjećenost projekcija je jako mala, posebice posljednjih par godina. Razlog tomu su i pirati, odnosno činjenica da možete film dobiti čak i prije njegove premijere u kinima. Čapljinsko kino obnovljeno je prije par godina, postavljen je novi pod, stavljena su nova sjedišta, urađen je novi sustav grijanja, a kad su u pitanju projekcije ne kaskamo nimalo za projekcijama u Zagrebu; prošlog vikenda imali prikazivali smo film ''Praskozorje – Prvi dio'', a ovoga vikenda (21. i 22. siječnja) na rasporedu je film ''Paranormalna aktivnost 3'' – kaže nam Vlado te dodaje kako su u čapljinskom kinu ''Mogorjelo'' stvoreni svi odlični uvjeti za posjetitelje da uživaju u predstavama.

U 2011. godini u prosjeku 64. posjetitelja po projekciji

U prošloj godini u kino ''Mogorjelo'' posjetilo je 2828 posjetitelja, a upriličene su 44 projekcije filmova, što znači da je svaku projekciju u prosjeku pratilo 64 posjetitelja. Osim toga, upriličen je veliki broj tribina, predstavljanja knjiga i kulturno – zabavnih manifestacija. Filmovi na kojima je bilo najviše posjetitelja u 2011. godini su ''Johnny English'', ''Pirati s Kariba'' i ''Auti''.

Inače, cijena ulaznice iznosi četiri marke, a kada se organiziraju školske predstave cijena je dvije marke.

''Oprema koju posjedujemo dosta je stara. Tako jedan projektor potiče iz 1959., a drugi iz 1962. godine. Što se tiče slike, ona je kvalitetna, ali je ton kod projekcije loš, a da bi se osposobio novi, to iziskuje velike novce. Velikih problema ćemo imati u skorijoj budućnosti, jer filmovi dolaze u digitalnom obliku, pa ih je nemoguće puštati preko projektora koje mi imamo'' – govori Vlado te dodaje kako je cijena novog digitalnog projektora oko 100 000 eura, dok se polovan može pronaći za 30 000 eura, što također nije malen iznos.

Kino pomaže rad humanitarnih udruga u škola iz Čapljine

Sve pohvale za Vladu imaju iz Osnovne škole Vladimira Pavlovića, Srednje škole Čapljina i humanitarne udruge ''Cvijet'', koji ističu kako je uvijek spreman pomoći te kako redovito za učenike škola i članove humanitarne udruge za djecu s poteškoćama u razvoju ''Cvijet'' Čapljina organizira besplatne projekcije i besplatno ustupi kino dvoranu za sve njihove predstave.

U kinu ''Mogorjelo'' svake godine održava se KIDS Festival, čiji je glavni pokretač upravo Vlado Hlobl, a Čapljina je uz Sarajevo jedini grad u BiH u kojem se održava navedeni Festival. Tijekom festivala više od 1000 mališana ima priliku pogledati predstavu i filmsku projekciju, te uživati u pjesmi i plesu sa zabavljačima, koji na kraju dijele poklone za sve mališane.

Prvi Europski filmski tjedan u Hercegovini održan u kinu ''Mogorjelo''

Kako bi se sumorna slika neposjećenosti filmskih projekcija barem dijelom popravila, pobrinula se skupina mladih iz organizacije ''C – Centar'' Čapljina, koji su sredinom siječnja upravo u Čapljini organizirali prvi Europski filmski tjedan u Hercegovini, u sklopu kojeg je kroz 6 dana trajanja prikazano oko 20 projekcija.

Nažalost, odaziv posjetitelja na Europski tjedan filma bio je slab, no to nije pokolebalo organizatore, koji su najavili još veću borbu i jaču medijsku kampanju u sljedećim projektima vezanim za povratak gledatelja u kino dvorane, koje su najavili u skoroj budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close