Glazbena poslastica

Čapljina domaćin komornog koncerta na flauti, orguljama i violoncellu

Kultura / Flash | 29. 06. 2014. u 17:51 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čapljinci će u četvrtak, 03. srpnja, imati priliku uživati u komornom koncertu koji će se održati u crkvi sv. Franje Asiškog u Čapljini s početkom u 20 sati, a na kojemu će nastupiti tri izvođača.

Publici će se predstaviti Irena Kraljević (flauta), Jelena Marković (violoncello) i Katja Krolo – Šarac (orgulje).

Izvest će djela: J. S. Bach: Koncert G – dur BWV 592 Allegro – Grave – Presto, F. M. Veracini:Sonata prima F – dur Largo e nobile – Allegro – Largo – Allegro non troppo, J. S. Bach:Sonata e – mol BWV 1034 Adagio ma non tanto – Allegro – Andante – Allegro, J. S. Bach:Sarabande(iz suite za violoncello BWV 1007), G. F. Händel:Sonata prima e –mol Grave – Allegro – Adagio – Allegro.

Jelena Marković rođena je 1987.god. u Mostaru. Osnovnu i srednju Glazbenu školu te Gimnaziju završila je u Širokom Brijegu. Pohađala je razne seminare za violončelo kod profesora D. B. Magdalenić, G. Neiva Tavares i D. Grigoriana. Godine 2007. započinje studij na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu na odsjeku za violončelo.

Tijekom studija sudjelovala je na raznim natjecanjima i majstorskim radionicama od kojih je istaknuta suradnja s Manhattan String Quartetom jednim od vodećih ansambala u SAD-u. Bila je angažirana kao nastavnik violončela u Osnovnoj Glazbenoj školi u Tuzli. Diplomirala je 2012.god u klasi prof. Yevgenija Xaviereff-a.

Nedugo zatim počinje s pedagoškim radom u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca te u Muzičkoj školi I i II stupnja u Mostaru. Angažirana je kao honorarni suradnik u Simfonijskom orkestru Mostar.

Irena Kraljević rođena je 1979. godine u Mostaru gdje završava osnovnu i srednju glazbenu školu. Godine 2002. upisuje studij flaute na Umjetničkoj akademiji u Splitu. 2006. godine na istoj diplomirala je u klasi prof. A. Domančić – Krstulović te stječe zvanje Akademski glazbenik flautist – Profesor flaute.

Još kalo studentica redovno sudjeluje na koncertima studenata glazbenog odjela solistički, sa komornim sastavom i orkestrom. Pohađala je seminare kod A. Nicoleta, R. Ghiannia, F. Rengglia i drugih. Pedagogija postaje predmet njezinog interesa pa tako počinje djelovati i na tom području. Od 2007. do 2009. godine uposlena je u Osnovnoj glazbenoj školi „fra Didak Buntić“ u Čitluku, a od 2009. godine do danas u osnovnoj i srednjoj Glazbenoj školi „Ivan pl. Zajc“.

Vanjski je suradnik Simfonijskog orkestra Mostar, a od 2012. godine angažirana je na mjesto vanjskog suradnika na Odjelu za glazbenu umjetnost Fakulteta prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Katja Krolo – Šarac (Zagreb, 1974.) završila je osnovnu i srednju Glazbenu školu „Vatroslav Lisinski“, smjer „glasovir“ u klasi prof. Ivančice Ferek-Petrić. Nakon položene mature upisuje Institut za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“ – orgulje u klasi prof. Jasne Šumak-Picek.

Zbog, tada još uvijek neriješenog statusa Instituta, odlazi na studij u inozemstvo gdje 1995. g. upisuje studij crkvene glazbe na Univerzitetu za glazbu i scensku umjetnost u Grazu – orgulje u klasi mag. Karin Tausch. 1999. g. završava studij i stječe naslov „diplomiranog crkvenog glazbenika“. Iste godine upisuje magistarski studij na istom fakultetu, smjer „orgulje“ kod mag. Karin Tausch te smjer „zborovođa i kantor“ u klasi Domkapellmeister-a Josef Döllera.

U lipnju 2001. završava postdiplomski studij iz oba smjera te stječe titulu „magistra artium“. Nakon završetka studija vraća se u rodni grad, gdje djeluje kao službeni orguljaš i zborovođa u crkvi Svetog Mateja u Dugavama, te kao korepetitor pjevačkog zbora „Bašćina“. Od školske godine 2002./03. živi i djeluje u BiH.

Docentica je na Studiju glazbene umjetnosti pri Fakultetu prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti te voditeljica Akademskog pjevačkog zbora Sveučilišta u Mostaru. Održala je više solističkih koncerata u Hrvatskoj, Mađarskoj i BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close