Un Certain Regard

Cannes: Hrvatskom filmu 'Zvizdan' nagrada žirija za najbolji film programa!

Kultura / Flash | 23. 05. 2015. u 21:53 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film 'Zvizdan' redatelja Dalibora Matanića osvojio je nagradu žirija za najbolji film programa Un Certain Regard na 8. Filmskom festivalu u Cannesu! Producentica filma Ankica Jurić Tilić za središnji Dnevnik HRT-a izjavila je da je nevjerojatan uspjeh.

Dodaje da će nakon ove nagrade međunarodna karijera ovog filma biti jako uspješna, "zato što je Cannes najveći i najcjenjeniji festival na svijetu, ili barem jedan od njih".

Svečana premijera održana je u sali Debussy, a ekipu filma je pred projekciju pozdravio umjetnički direktor festivala Thierry Frémaux. Publika ga je ispratila gromoglasnim pljeskom.

Jako je lijepo doživjeti toliko ovacija i emocija. Gledatelji su shvatili film koji smo pokušali napraviti. Poruka filma je univerzalna - ako se nastavi kod mržnje i netolerancije, ostat ćemo tupi i gluhi kraj, koji neće imati veze s ostatkom svijeta, rekao je nakon premijere filma Dalibor Matanić.

'Zvizdan' se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi.

Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji su Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz, a dizajner zvuka Julij Zornik. Producentica je Ankica Jurić Tilić, a koproducenti su Petra Vidmar, Frenk Celarc, Nenad Dukić i Miroslav Mogorović.

Žirijem programa Un Certain Regard ove godine predsjeda glumica i redateljica Isabella Rossellini, zajedno s redateljicom Haifom Al-Mansour, redateljicom i glumicom Nadine Labaki, redateljem Panos H. Koutrasom i glumcem Tahar Rahimom.

Kopirati
Drag cursor here to close