odred za baštinu

Borba protiv krijumčarenja umjetnina u BiH: Francuski stručnjaci dolaze u pomoć

Kultura / Flash | 30. 09. 2016. u 08:07 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski stručnjaci uskoro će doći u BiH podučavati suce, tužitelje, policiju i druge organe u oblasti o borbi protiv krijumčarenja umjetnina.

"BiH već godinama ostaje bez svog kulturnog nasljeđa. Kradu se vrijedna umjetnička djela, a do sada su ih nestali na tisuće. Sve europske i američke agencije procjenjuju da se upravo umjetnine koriste za financiranje terorističkih aktivnosti", piše Večernji list.

Krade se sve - od umjetničkih slika i djela, do sakralnih predmeta i umjetnina iz vjerskih bogomolja. U borbu protiv krijumčarenja umjetnina uključile su se gotovo sve zemlje članice UN, a BiH je među prvima odgovorila potvrdno da će sudjelovati u akciji "Ujedinjeni za nasljeđe".

Francuska veleposlaniya u BiH Claire Bodony istaknula je da je krijumčarenje umjetnina treće po iznosu novca koji se dobije, odnosno koji se zaradi od ilegalne prodaje. Na prvom mjestu je oružje, a na drugom droga.

"Ova aktivnost omogućava financiranje terorizma, a Francuska je objavila rat terorizmu i zato želimo surađivati u ovoj oblasti kako bismo to spriječili. Kulturna dobra su DNK svakog društva, a u BiH su ukradena mnoga djela i umjetnine", kaže Bodony.

Policijska tijela u BiH tragaju za predmetima milionske vrijednosti koji su otuđeni u proteklim godinama. Nakit, zlatnici, slike, biste i brojni drugi predmeti ukradeni su iz privatnih kuća i galerija, a zatim završili na crnom tržištu.

Na popisu Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanske županije trenutno se nalazi 86 otuđenih predmeta velike vrijednosti. "Meša Selimović", umjetnička slika Ismeta Mujezinovića, samo je jedno u nizu vrijednih djela za kojim traga županijska policija, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close