Mostarsko proljeće

Bogat program Mostarskog proljeća: Od Gibonnija do mjuzikla ''Jalta, Jalta''

Kultura / Flash | 24. 04. 2014. u 13:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

XVI. Dane Matice hrvatske Mostar – Mostarsko proljeće 2014. 28. travnja 2014. godine u 18i30 sati otvoriti će izložba trolista Mostarskih umjetnika – Krešimira Ledića, Jusufa Juse Nikšića i Florijana Mićkovića.

Istog dana u 20 sati biti će upriličen koncert klape Hrvoje, na kojem će se kao gosti pojaviti Zorica Kondža, Joško Banov te klape Signum, Ar´ja i Grga. Ovaj koncert organiziran je u povodu 125. obljetnice HGPD-a Hrvoje.

Manifestacija se ove godine odvija pod visokim pokroviteljstvom predsjednika EFA-e (Europske udruge festivala) – Darka Brleka, a čast da otvori manifestaciju pripala je Vjekoslavu Bevandi predsjedavajućem Vijeća ministara BiH.

''Program obiluje izuzetnim događajima, koji je stvarno pokazao da je to međunarodna kulturna manifestacija, te da gosti dolaze iz svih zemalja okruženja. Ono što je najbitnije zapravo je da dolaze sve predstave, svi događaji koji su trenutno najaktualniji u našoj zemlji i okruženju. Sve ono što je najbitnije u svim sferama umjetnosti dolazi na ovu kulturnu manifestaciju'', rekla je  Nada Dalipagić članica predsjedništva Matice hrvatske Mostar na službenom predstavljanju programa.

Manifestacija međunarodnog karaktera

Na ovaj prestižni festival dolaze sudionici iz 9 zemalja iz susjednih zemalja, ali i iz Španjolske i Turske.

''Ono što je bitno za ovaj festival je da je u toliko malo dana stalo 35 programa i da oni podjednako zahvaćaju komornu i popularnu klapsku glazbu koja je u Hercegovini ima strašno puno poklonika'', rekao je Dragan Marijanović predsjednik nadzornog odbora Matice Hrvatske Mostar.

Na Danima Matice Hrvatske svoj rad će, između ostalih, predstaviti Sulejman Kupusović, ansambl Lado, Gibonni, Joško Banov, Matija  Dedić, mostarski glumac Ivo Krešić, a spektakl ovog festivala je sigurno njegovo zatvaranje s legendarnim mjuziklom ''Jalta, Jalta''.

''Činjenica je da je Matica kroz ovih 16 godina stekla ne samo renome, nego i dosta prijatelja. Činjenica je da je zahvaljujući svom renomeu i onome što je dosada prikazano festival dobio mnogo programa koji su došli besplatno, koji su došli kao prijateljima. To je ono što je dalo mogućnost da se stvori jedan bogat program'', rekla je Dalipagić.  

Kristalnu maticu i zlatnu povelju s imenom maestra Vjekoslava Šuteja ove godine dobiti će dr. Ivo Prlender član festivalskog vijeća, bivši dugogodišnji intendant Dubrovačkih ljetnih igara i jedan od utemeljitelja ovog festivala.

Kopirati
Drag cursor here to close