Posjet novinara iz BiH

Bljesak.info u Bursi: Druženje s gradom koji velikim koracima korača naprijed

Kultura / Flash | 27. 11. 2014. u 22:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa od 23 novinara iz Bosne i Hercegovine upoznaje ovih dana kulturna i povijesna blaga četvrtog po veličini turskog grada Burse.

Nekadašnja prijestolnica Osmanskog carstva, Bursa se razvila u 15. stoljeću. Smještena je na samo pola sata od ski-centra na planini Uludag i otprilike isto toliko od obale Mramornog mora. Bursa je danas prava turistička atrakcija, odredište koje godišnje privlači oko milijun turista iz Turske i cijelog svijeta.

Domaćin novinarima iz Bosne i Hercegovine bila je gradska uprava Burse sgradonačelnikom Recepom Altepeom na čelu.

Obići za nekoliko dana grad koji ima više od 2.000 povijesnih spomenika nije nimalo jednostavno. Prema riječima gradonačelnika, u Bursi ne postoji skoro nijedna povijesna građevina koja nije restaurirana i konzervirana, od osmanskog razdoblja do razdoblja republike.

Gradske vlasti usporedo s tim konstantno rade na razvoju grada. Upravo zahvaljujući domaćinima bh. novinari su imali priliku “prošetati” kroz sva razdoblja razvoja Burse posjetivši mjesta kao što je čuveno turbe princa Mustafe i njegove majke Mahidevran, koje je dao pogubiti sultan Sulejman Veličanstveni.

Predstavnici bh. medijia su proteklih dana obišli i mezar Mehmeda II Osvajača poznatijeg kao El-Fatih. Smatra se nacionalnim herojem, a njegovo turbe je jedno od najzanimljivih zbog mozaika i zelene boje koja dominira.

Jedno od pet sela koja se nalaze u podnožju planine Uludag je i Cumalikizik, nastalo prije više od 600 godina, a od ove godine je pod zaštitom UNESCO-a. Način života, kuće, arhitektura skoro da nisu promijenjeni stoljećima. U njemu, kao da je vrijeme stalo.

Dobra prometna mreža s razvijenim gradskim prijevozom koji čine i tramvaj i metro omogućavaju svakodnevno normalno funkcioniranje ovog grada s tri milijuna stanovnika.

Bursa je središte automobilske industrije, trgovine, tekstila ali i turizma. Zanimljivo je da 65 posto populacije čine doseljenici s Balkana među kojima su i brojni uspješni biznismeni.

Bh. novinari posjetili su i Udruženje industrijalaca i gospodarstvenika regije Rumeli (RUMELISIAD).

Obraćajući se predstavnicima medija, glavni tajnik RUMELISIAD-a Emir Cemal Beskardes je ukazao na dobre odnose Turske sa BiH i iskazao spremnost na suradnju s bh. gospodarstvenicima odmah nakon formiranja nove vlasti u BiH.

U Bursi djeluje i Udruženje Bošnjaka porijeklom iz BiH i Sandžaka, osnovano 2005. godine, koje broji oko 1.200 članova.

Uglavnom je riječ o Bošnjacima. Mehmet Bašdar kaže da se u njegovoj kući govori i turski i bosanski jezik, da djeca rijetko posjećuju njegovu rodnu Sjenicu ali da se trude da se unutar obitelji očuva bošnjačka tradicija i kultura.

Kopirati
Drag cursor here to close