Marko Brecelj

Biti sarkastičan prema Titu je 'in'

Kultura / Flash | 25. 05. 2015. u 06:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Grešniku i simbolu za rođendan'' naziv je programa koji će slovenski kantautor i aktivist Marko Brecelj izvesti danas, 25. svibnja, na bivši Dan mladosti, u beogradskom kinu 'Zvezda'.

''Posljednjih pet meseci sam svake večeri čitao o Petoj neprijateljskoj ofanzivi, gde je bilo mnogo žrtava. Zato sam se fotografirao sa slikom Josipa Broza i knjigom 'Sutjeska'', rekaoje beogradskom Blicu Brecelj o tome što je prethodilo njegovom dolasku u Beograd u okviru akcije koju je nazvao ''Štafeta starosti''.

Slična Titova fotografija, koju je u ramu s izlomljenim staklom zatekao u prostorijama 'Zvezde', poslužila mu je za performans koji je već u petak izveo pred ulazom u kino.

Pred fotografijom je, nakon što je puhao balone u boji zlata i palio cigarete okupljenima ''zlatnim'' upaljačem (kupljenim usput u kineskoj radnji), htio skrenuti pažnju na ''zlatno doba'', a onda naočigled nekolicine zapanjenih prolaznika prosuo malo istarskog refoška praveći krvavocrven trag niz ulicu.

U okviru multimedijalne agitke ''Grešniku i simbolu za rođendan'' 25. svibnja od 20 sati na terasi Zvezde izvest će bjelačke duhovne ''Samospjeve'', kao i pjesmu ''Svuda ljudi, svuda zastave''. Očekuje se kao gost i slovenaski umetnik Peter Tomaž Dobrila, a prvi put će Breceljev nastup pratiti i - titlovi na srpskom.

''Izvest ću pjesmu koju još nisam dovršio, ali sam je vježbao godinama. Napisana je prvih dana svibnja 1980. godine. Moja majka, koja ju je čula među prvima, rekla je da je sarkastična. Biti sarkastičan tada, odmah poslije smrti Josipa Broza, nije bilo isto kao danas. Biti sarkastičan prema Titu je 'in' već duže vrijeme'', kazao je Brecelj.

Krvavocrveni trag od istarskog vina na ulici ubrzo nakon performansa sprala je kiša.

''I u tome ima neke simbolike'', kaže Brecelj beogradskim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close