Oscar

Birdman pobjednik 87. dodjele Oscara

Kultura / Film TV | 23. 02. 2015. u 06:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Humorna drama ''Birdman'' Alejandra Gonzáleza Inárritua dobitnik je nagrade Oscar u kategoriji najboljeg filma, a pobjedu je odnijela i u kategoriji za najboljeg redatelja.

87. dodjela Oscara održana je sinoć u losanđeleskom Dolby Theathreu.

Zlatne kipiće za najbolju mušku i žensku glavnu ulogu kući su odnijeli Eddie Redmayne (Teorija svega) i Julianne Moore (Still Alice).  U kategoriji najboljih sporednih uloga Oscare su osvojili J.K. Simmons (Whiplash) i Patricia Arquette (Odrastanje).

Za najbolji originalni i adaptirani scenariji nagrađeni su filmovi ''Birdman'' i ''Igra oponašanja''.

Ovo je prva akademijina nagrada za Inarritua (51) u čijem filmu Michael Keaton tumači lik bivšeg glumca superjunaka koji se pokušava vratiti na Broadway svojim vlastitim kazališnim komadom.

Natjecao se s Richardom Linklaterom (»Odrastanje«), Bennettom Millerom (»Foxcatcher«), Wesom Andersonom (»Grand Budapest Hotel«) i Mortenom Tyldumom (»Igra oponašanja«).

»Ne želim govoriti. Oh, Bože! Žele da govorim jer je moj engleski užasan. Možda će vlada iduće godine uvesti pravila za useljavanje u akademiju«, našalio se primajući nagradu za najbolji film.

»Ida«, poljska drama snimljena u crno-bijeloj tehnici, poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog o redovnici koja otkriva svoje židovsko podrijetlo i odlazi u potragu za svojim korijenima, osvojila je u nedjelju Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

Natjecao se francusko-mauritanskim »Timbuktuom« koji je u petak trijumfirao na dodjeli Cezara, ruskim »Levijatanom«, estonskim »Tangerinesom« i argentinskim filmom »Wild Tales«.

»Napravili smo film o (...) potrebi šutnje i povlačenja iz svijeta i evo što smo dobili. U središtu smo buke i svjetske pozornosti. Ovo je sjajno«, rekao je Pawlikowski primajući kipić na pozornici kazališta Dolby u Hollywoodu.

»Ida« je priča o djevojci koja otkriva svoje židovske korijene u komunističkoj Poljskoj nakon Drugog svjetskog rata.

Meksički redatelj Alejandro G. Inarritu dobio je Oscara za režiju za film »Birdman«, crnu komediju iz svijeta show businessa.

Nagrađene i Julianne Moore i Patricia Arquette

Julianne Moore nagrađena je Oscarom za najbolju glumicu za potresnu ulogu žene oboljele od Alzheimerove bolesti u »Zauvijek Alice« a Eddie Redmayne (33) za najboljeg glumca za ulogu astrofizičara Stephena Hawkinga u »Teoriji svega«.

Moore se natjecala s Rosamund Pike (»Gone Girl«), Reese Witherspoon (»Wild«), Marion Cotillard (»Dva dana, jedna noć«) i Felicity Jones (»Teorija svega«). Ovoj riđikosoj 54-godišnjoj glumici ovo je peta nominacija u karijeri.

Redmayne se natjecao za Oscara za glavnu mušku ulogu sa Steveom Carellom (»Foxcatcher«), Bradleyjem Cooperom (»Snajperist«), Benedictom Cumberbatchom (»Igra oponašanja«) i Michaelom Keatonom (»Birdman«).

J.K. Simmons je dobitnik nagrade Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu psihotičnog učitelja jazza koji mladog bubnjara gura u glazbeni vrh u »Ritmu ludila« Damiena Chazellea na svečanosti 87. dodjele ove nagrade održanoj u nedjelju u Dolby Theatru u Hollywoodu.

Simmons se natjecao s Markom Ruffalom (»Foxcatcher«), Edwardom Nortonom (»Birdman«), Ethanom Hawkeom (»Odrastanje«) i Robertom Duvallom (»Sudac«).

Primajući zlatni kipić iz ruku glumice Lupite Nyong'o zahvalio je supruzi i pozvao gledatelje da misle na svoje najbliže: »Nazovite mamu, nazovite tatu. Ako imate sreću da vam je jedan ili oba roditelja živi, nazovite ih. Nemojte slati sms. Nazovite ih.«

Ovo je prva nagrada američke Akademije filmske umjetnosti i znanosti tom šezdesetogodišnjem glumcu. Bio je favorit za Oscara pošto je već osvojio Zlatni globus i nagradu Bafte.

Patricia Arquette osvojila je u nedjelju Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu hrabre majke koja se bori da odgoji svojih dvoje djece u »Odrastanju« Richarda Linklatera.

Arquette je primajući nagradu pozvala na jednake plaće za žene u Sjedinjenim Državama.

Ovo je prvi Oscar za ovu 46-godišnju glumicu koja se o ovoj kategoriji natjecala s Emmom Stone (»Birdman«), Laurom Dern (»Wild«), Keirom Knightley (»Igra oponašanja«) i Meryl Streep (»U šumi«).

Svečanost proglašenja dobitnika u ukupno 24 kategorije gledatelje prvi put u karijeri vodio je popularni komičar Neil Patrick Harris.

Kopirati
Drag cursor here to close