Preminula na današnji dan

Billie Holiday - jedna od prvih crnačkih zvijezda koja je ravnopravno nastupala s bijelcima

Kultura / Glazba | 17. 07. 2012. u 08:11 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrijeme velikih orkestara, takozvanih big bendova, dalo je 40-tih godina prošloga stoljeća prve jazz virtuoze. Početak toga razdoblja osobito je obilježila američka pjevačica Eleanora Fagan, poznatija pod umjetničkim imenom Billie Holiday, koja je uz Sarah Vaughan i Ellu Fitzgerald, jedno od najvećih imena jazz i uopće svjetske glazbe.

Billie je bila jedna od prvih crnačkih zvijezda koje su zajedno i ravnopravno nastupale na pozornici s bijelcima. Svojim se posebnim timbrom i sonornim, gotovo instrumentalnim načinom pjevanja probila među vodeće izvođače bluesa i tada popularnog swinga.

Njezin specifičan stil, kao što se može čuti i vidjeti na snimkama s malim sastavima, osobito je dolazio do izražaja u nježnim, profinjenim duetima sa saksofonistom Lesterom Youngom.

Billie je odrastala bez oca Clarenca (koji je bio jazz gitarist kod Fletchera Hendersona), uz majku i rodbinu, morala je rano početi raditi u javnoj kući kao čistačica pa i prostitutka. O njezinom djetinjstvu opširno govori njezina autobiografija Lady sings the Blues izdana 1956. godine. U New York se doselila negdje1930 g. 

No, nažalost nakon teškog djetinjstva, Billie Holiday se, poput mnogih drugih, nije mogla nositi sa slavom bez droge i alkohola. Živjela je brzo i rastrošno.

Billie Holiday je imala urođenu otmjenost i glamour. Dama tužnih očiju je bila jedinstvena na jazz – blues sceni tog vremena. Pjesme poput “God Bless the Child”, “I Love You Porgy”, “Fine and Mellow”, “Strange Friut”, danas su jazz klasici.

Kada su je pitali kako tako uvjerljivo uspijeva otpjevati tužne pjesme o nesretnim sudbinama Billie bi odgovarala: Moj život je blues, ja sam proživjela takve pjesme i nije mi teško uživjeti se.

Skrhana drogom i alkoholom crnačka je zvijezda umrla na današnji dan 1959. godine u New Yorku, u 44. godini života.

 

Kopirati
Drag cursor here to close