Spasovdan

Bijelo polje: Mlada i živa zajednica srpskih obitelji

Kultura / Flash | 25. 05. 2017. u 13:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju kod Mostara danas je proslavila svoju krsnu slavu - Spasovdan, a posvećena je i obnovljena parohijska kuća.

Mostarski paroh Radivoje Krulj, prilikom posvete parohijske kuće, izrazio je nadu da će tu dugo godina živjeti bjelopoljski svećenici sa svojim narodom i parohijanima, piše Srna.

"Na ovoj parohiji živi oko 200 srpskih obitelji i riječ je o mladoj i živoj zajednici. Nadam se da povratak nije stao i da će se mnogi vratiti svojim kućama, jer znamo da dosta ljudi još čeka obnovu domova", rekao je Krulj.

Za dosadašnju podršku, Krulj je zahvalio ministru raseljenih osoba i izbjeglica u Federaciji BiH /FBiH/ Edinu Ramiću, a dodjeljujući mu zahvalnicu u ime Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske on je istakao da "Ramić prepoznaje potrebe povratnika i crkve u Mostaru".

Ramić je najavio da će federalno ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe nastaviti pomagati obnovu i povratak, ali i održivi povratak.

"Nadam se da će vaši dolasci ovdje rezultirati vašim ostancima na ognjištima. Ovo je divan prostor, gdje treba vratiti život, obnoviti porušene objekte, ali i međuljudske odnose, a svi trebamo dati doprinos tome", poručio je Ramić.

On je dodao da povratak Srba u FBiH, kasni desetak godina u odnosu na povratak Bošnjaka u Republiku Srpsku.

"Nadam se da ćete uskoro iz faze obnove vjerskih objekata preći u fazu održivog povratka, te da ćete se uskoro obradovati i obnovljenoj Sabornoj crkvi, kao što smo mi Ferhadiji u Banja Luci, koja donosi jedan novi smisao života", rekao je Ramić.

On je napomenuo da je bilo zastoja u realizaciji projekata obnove, te pozvao ljude da se prijavljuju na pozive federalnog ministarstva koje na godišnjem nivou za podršku povratku i raseljenim osobama izdvaja oko 23 milijuna KM.

Crkva u Bijelom polju je izgrađena 1865. godine, zapaljena je 1992, a obnovljena 2004. godine zahvaljujući prilozima vjernika i Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close