Odlazak iz Sarajeva

BiH: Cijepljene hadžije spremne za put u Medinu

Kultura / Vjera | 14. 08. 2017. u 09:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve buduće hadžije koje će iz Sarajeva u četvrtak otputovati za Medinu, u Saudijskoj Arabiji, cijepljeni su i spremne za put, javlja agencija Anadolija.

"Uvjet je da bi išli na hadž, da su se svi cijepili", podsjetio je za AA direktor Ureda za hadž i umru Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Nezim ef. Halilović.

Ukupan broj hadžija koji putuju iz Bosne i Hercegovine je 1.730, iako još uvijek prijave traju.
Halilović je rekao kako će u četvrtak će otputovati prvi avion hadžija kapaciteta 180 putnika.
Među hadžijama koji će otputovati nalaze se i maloljetnici, kao i najmlađi putnik, beba stara sedam mjeseci.

Povratak hadžija je planiran od 6. do 10. rujna.

Najmanje 31 hodočasnik umro je sinoć na hodočašću hadža u Saudijskoj Arabiji, prenosi agencija Anadolija.

Saudijska novinska agencija (SPA) javlja da su svi preminuli hodočasnici strani državljani, ali do sada nisu objavljeni uzroci njihove smrti.

Hadž je jedna od osnovnih vjerskih obaveza muslimana i ove godine se u Meki i Medini očekuje dolazak više od dva milijuna hodočasnika. SPA javlja da je do sada u Saudijsku Arabiju već stiglo najmanje 620.000 hodočasnika.

Hadž je jedna od pet islamskih dužnosti, koju tijekom života treba ispuniti svaki punoljetan muškarac i žena koji steknu uvjete za to.

Dan Arefata je u četvrtak, 31. kolovoza. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara poznat je pod nazivom Jevmu'l-arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije, sastavni je dio obreda hadža, te se svi hadžije 9. zul-hidžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

Kurban ili Hadži-bajram tijekom kojeg je potrebno zaklati kurban i podijeliti kurbansko meso siromasima, prijateljima i susjedima. Kurban bajram traje četiri dana, a počinje 1. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close