Od 12. do 20. studenog

Bh. filmovi na Zagreb Film Festivalu

Kultura / Flash | 28. 10. 2016. u 12:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 12. do 20. studenog 2016. održat će se 14. izdanje Zagreb Film Festivala, u okviru kojeg će se prikazati 14 dugometražnih i 10 kratkih filmova u Glavnom natjecateljskom programu. U natjecateljski program ovog festivala ušao je kratki film Elme Tataragić "Sjećam se", koji je nacionalnu premijeru imao u okviru ovogodišnjeg BH film programa na Sarajevo Film Festivalu.

Radi se o filmu koji na eksperimentalan način govori o sjećanju, a snimljen je u Sarajevu prošle godine. Fotografiju potpisuje Dušan Joksimović, kostimografiju Sanja Džeba, dizajn zvuka Igor Čamo, montažu Režinald Šimek, a u glavnoj ulozi se našla Alena Džebo. Film je nastao u produkciji SCCA/Pro.ba, a producenti su Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Inače ovo je prvi profesionalni kratki film scenaristice Elme Tataragić na osnovu čijeg scenarija se završava i igrani film "Dan koji nije imao ime" Teone Mitevske, a iduće godine će se po njenim scenarijima snimati čak dva igrana filma u inozemstvu. Pored filma SJEĆAM SE, bosanskohercegovački filmovi bit će predstavljeni i u specijalnom programu “Sarajevo Film Festival predstavlja”.

U okviru ovog programa, bit će prikazano 5 filmova: "Inverzum" Damira Bašića, "Još jedan dan" Tine Šmalcelj, "Behar" Tarika Hodžića, "Crveni snijeg" Mersihe Husagić, i "Oj, Krajino!" Saše Karanovića, koji je osvojio nagradu za najbolji studentski film na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Svi filmovi su premijerno prikazani na Sarajevo Film Festivalu u okviru BH Film programa, koji svake godine organizira Udruženje filmskih radnika BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close