Pred mostarskom publikom

Belinda Božičković za Bljesak.info: Smijeh nam je potreban danas više nego ikada

Kultura / Kazalište | 23. 04. 2017. u 08:55 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Večeras (nedjelja, 23.4.) u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar bit će izvedena druga predstava u konkurenciji za nagrade 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”.

Ove je godine na javni poziv stiglo rekordnih 45 prijava, a oštru selekciju prošla je i predstava “Malo blago” (tekst: Elen Marfi, režija: Slađana Kilibarda) u produkciji Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke. U predstavi igraju: Nataša Ivančević, Slađana Zrnić, Belinda Božičković.

O predstavi: Kaja je Lanina mama, Lana je Biljanina mama, a Biljana je mama MALOG BLAGA! Tri generacije žena, gdje samo najstarija ima partnera kojeg zaslužuje, a ostale dvije suočene su s borbom za normalno funkcioniranje obitelji, ali bez "muške polovine".

Na vrlo istinit, duhovit i potresan način, svaka od njih uvodi nas u mrežu isprepletenih priča u kojima se ogleda težak položaj današnje zaposlene žene koja pokušava pomiriti karijeru, obitelj i svoje žensko biće.

Glumica Belinda Božičković u intervjuu za Bljesak.info govori o predstavi, umjetnosti, ljekovitosti smijeha, važnosti teatra.

Što je to što publici donosi 'Malo blago', duhovita priča o tri generacije žena?

Donosi im emotivnu i duhovitu priču o ženi. O njenoj snazi da se izbori sa problemima koji je okružuju. Često zanemarujemo činjenicu da je žena jaka i da mnogo toga može da ponese na svojim plećima. E, ovo je priča o takvoj ženi, djevojci, majci, baki...

Pomiriti karijeru, porodicu i svoje žensko biće – je li to danas 'nemoguća misija'? Hoće li 'Malo blago' pomoći da naučimo tu lekciju ili da se barem nasmijemo sebi?

Malo blago će osvijestiti u vama osjećaj važnosti porodice u životu. Došlo je vrijeme otuđenja. Vrijeme u kome nemamo vremena za svoje bližnje. Vrijeme u kome smo najpreči sami sebi. Ne poklanjamo jedni drugima ljubav ni pažnju, a poslije se pitamo odakle dolaze svi ovi problemi. Poslije odgledane predstave sigurno ćete poželjeti zagrliti svoje bližnje i "zahvaliti Bogu što vam je tako dobro".

Koliko umjetnost ima snage, koliko nam pruža mogućnosti da pogledamo sebe i svoj život iz nekog drugog kuta, pa i da promijenimo sebe?

Zadatak umjetnosti, između ostaolog, jeste da nam pokaže naše mane i vrline. Da nas oplemeni. Umjetnost zaista pomaže čovjeku da postane bolje ljudska biće.

Teatar u Bosni i Hercegovini danas – je li još uvijek u 'postratnom stanju' ili smo napokon na pragu toga da 'prodišemo punim plućima'?

Nisam imala priliku da iskusim kakav je položaj glumca u drugim, razvijenijim zemljama, ali na ovim prostorima jednom u nekoliko godina nikne neka dobra predstava ili film. Problem je što se ne ulaže u kulturu. Ali kako da se ulaže kada živimo u slaboj državi u kojoj je bitnija politika nego zdravstvo, obitelj, moral i umjetnost uopće. Smatram da smo još uvijek željni dobrog vazduha i mogućnosti da duboko udahnemo i odahnemo.

Radujete li se izvedbi 'Malog blaga' u Mostaru?

Naravno. Radujem se prilici da igramo pred vašom publikom.

Mostarska liska njeguje duh, liskaluk, komediju... Koliko je baš za današnje vrijeme važna komedija, satira, smijeh, duh...?

Smijeh je uvijek bio bitan, on nas liječi. A danas nam je potreban više nego ikada. Svi smo namršteni, nezadovoljni, svi imamo gomilu briga, a POZORIŠTE/TEATAR je mjesto gdje će vam sigurno biti vraćen osmijeh na lice i ponovo ćete se osjetiti živim.

Što mislite – dolaze li bolji dani za kulturu u BiH, da li ih i ptica liska iz Mostara navješćuje?

Ne znam. Ono što znam jeste da, ako se sistemski uništi pozorište i kultura, pitanje je šta će nam ostati...

Kopirati
Drag cursor here to close