Pravopisna komisija

BANU će raditi na novom pravopisu bosanskog jezika

Kultura / Flash | 21. 02. 2017. u 13:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) najavila je početak rada na novom pravopisu bosanskog jezika, a formirana je i pravopisna komisija. Potpredsjednik Akademije Dževad Jahić kazao je novinarima da je prvi dio toga posla završen, te da postoje realne šanse da do 2020. godine bude stvoreno djelo koje će rješavati mnoga pitanja norme bosanskog jezika, jezičke nedoumice i biti od značajne koristi u praksi.

''Bosanski jezik prošao je prvu fazu normiranja, ulazimo u drugu fazu. Novi pravopis će biti najmanje jedan korak naprijed koji će naše jezičke nedoumice na efikasniji način rješavati'', kazao je.

Očekuje da će mediji ovim pravopisom, kako je kazao, biti obvezniji pridržavati se normi jednog jezika kakav je bosanski. Po njegovim riječima, svaki ozbiljniji posao u toj oblasti vremenski se zapravo realizira u dva dijela. U dvije godine uradi se najviše posla, ali se, kako je kazao, uvijek mora računati na nepredviđene stvari.

Najavio je izradu i nove velike gramatike bosanskog jezika na čemu bi trebalo da radi Institut za jezik. Na Međunarodni dan maternjeg jezika akademik Jahić podsjeća da je jezik jednaka svojina sviju i zajednička vrijednost, ali u razgovoru o jeziku često dolazi do nesporazuma između struke i onoga što nije struka.

''Jezik je bogatstvo i razvitak. Jezik je pravo na identitet, a kulturan je čovjek koji piše, ima svoju kulturu i način da to kaže'', naglasio je. Akademik Dževad Jahić bio je uvodničar današnje tribine "Maternji jezik i jezičke slobode" kojom je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti obilježila Međunarodni dan maternjeg jezika.

Predsjednik BANU Muhamed Filipović kaže da skupovima te vrste zapravo pokazuju da im je stalo do maternjeg jezika.

''Naš materinji jezik je bosanski jezik, moramo biti svjesni naše obaveze prema tome. Naša obaveza prema vlastitom narodu se, prvenstveno, odnosi na očuvanje njegovog jezika'',poručio je.

Međunarodni dan maternjeg jezika (21. veljače) obilježava se od 2000. godine radi unapređivanja, učenja i razvoja maternjeg jezika, te njegovanja jezičke i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close