Godišnjica pohoda

Banja Luka se prisjeća pape Ivana Pavla II

Kultura / Flash | 21. 06. 2014. u 10:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banjalučkoj biskupiji i ove godine je obilježena godišnjica pohoda pape Ivana Pavla II Bosni i Hercegovini, kada je papa Wojtyla u Banjoj Luci blaženim proglasio Ivana Merza.

Na 11. godišnjicu u župnoj i samostanskoj crkvi na banjalučkom Petrićevcu organiziran je zahvalni liturgijski program upravo u čast sada svetog Pape.

Monsinjor Ivica Božinović ističe u izjavi za Agenciju Fena da je ove godine obilježavanje ove godišnjice tim značajnije jer je Ivan Pavao II kanoniziran, proglašen svetim.

''Sada možemo reći da je ovim prostorom i ovim gradom hodao jedan suvremeni svetac. I današnjim slavljem želimo Bogu zahvaliti i za kanonizaciju Ivana Pavla drugog'', rekao je Božinović.

Ukazuje i na značaj za vjernike katolike obilježavanja takvih datuma kao što je dolazak pape.

''Svake godine nastojimo obilježiti godišnjicu dolaska pape Ivana i u Sarajevo i u Banju Luku. U Banjoj Luci se to uvijek čini na Petrićevcu, gdje je papa boravio i predvodio misu'', dodao je monsinjor Božinović.

Program obilježavanja godišnjice papine posjete Banjoj Luci danas je na Petrićevcu počeo kulturnim program na kojem je nastupilo više pjevačkih zborova s područja biskupije.

Nakon toga uslijedila je kratka audiovizualna molitvena prezentacija svetog pape Ivana Pavla II, a središnji događaj bilo je svečano koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio biskup banjalučki mons. dr. Franjo Komarica.

Pri kraju misnog slavlja uslijedio je obred blagoslova zvona posvećenog papi Ivanu Pavlu II. Zvono je nabavljeno za župu i samostansku crkvu koja se dovršava.

Druga posjeta pape Ivana Pavla II Bosni i Hercegovini bila je 22. lipnj 2003. godine kada je posjetio Banju Luku. I tom prilikom je pozvao na pomirenje, mir i afirmaciju čovjeka u BiH.

Na misi u Franjevačkom samostanu Petrićevac u Banjoj Luci papa Ivan Pavle II proglasio je blaženim Ivana Merza.

Na misnom slavlju bilo je oko 40.000 hodočasnika, 360 svećenika i 40 kardinala, nadbiskupa i biskupa iz cijele Evrope - Italije, Mađarske, Rumunjske, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Češke, Srbije i Crne Gore.

Pastoralni pohod Svetog oca Banjoj Luci bio je njegovo 101. putovanje izvan Italije, a za njega su bh. biskupi izabrali geslo "Blaženi čista srca".

Prvi put je 12. i 13. travnja 1997. dolaskom u Sarajevo Ivan Pavao II posjetio Bosnu i Hercegovinu što je bila njegova nerealizirana i neostvarena želja zbog rata još 1994. godine.

Tada je pozvao Sarajevo, "europski Jeruzalem" na praštanje i pomirenje.

Kopirati
Drag cursor here to close