Zaštita baštine

Bagdad i Berlin predložili UN-u rezoluciju o uništavanju arheoloških nalazišta

Kultura / Flash | 21. 04. 2015. u 19:50 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka i Irak su priopćili u utorak da namjeravaju predložiti Generalnoj skupštini UN-a rezoluciju o pljačkanju i uništavanju arheoloških nalazišta koja izvodi ekstremistička grupa Islamska država.

Nacrt rezolucije će biti prezentiran "narednih dana" i mogao bi biti usvojen u svibnju, navode u zajedničkom priopćenju njemačka i iračka misija pri UN-u.

Radi se o tome da se "prekine uništavanje i pljačkanje arheoloških nalazišta, povijesnih objekata i kulturnih djela, koja provodi Islamska država".

Rezolucija će "zahtijevati od svih država članica da sankcioniraju odgovorne za kulturni vandalizam i da poboljšaju zakonski i administrativni okvir kako bi se spriječila trgovina ukradenim umjetničkim djelima".

Džihadisti iz Islamske države su uništili preislamska djela u muzeju u Mosulu, na sjeveru Iraka. Grupa je uništila i višemilenijski grad Nimrud i utvrđeni grad Hatru osnovan prije više od 2.000 godina.

Vijeće sigurnosti UN-a je u veljači usvojilo obavezujuću rezoluciju koja određuje da se ukinu svi izvori financiranja džihadista, među kojim je i trgovina kulturnim dobrima ukradenim u Siriji i Iraku.

Kopirati
Drag cursor here to close