Kosmo

Austrijski časopis o fenomenu stećaka u BiH

Kultura / Flash | 18. 02. 2015. u 13:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijski časopis Kosmo objavio je članak o fenomenu stećaka u Bosni i Hercegovini. U tekstu se navodi njihova rasprostranjenost, smještaj, brojnost i važnost.

"Stećci su srednjovjekovni nadgrobni spomenici u obliku sarkofaga, a spadaju među najvažnije kulturno i povijesno blago Bosne i Hercegovine. Vjerojatno će uskoro biti na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine.

Najpoznatija nekropola stećaka se nalazi u mjestu Radimlja kod Stoca u Hercegovini. Ova nekropola broji 133 stećka." Kosmo piše kako su smješteni na neobičnim mjestima, neki na planinskim livadama i obroncima planina Bosne i Hercegovine.

''Ovo je još samo jedan u nizu častopisa koji u zadnje vrijeme pišu o fenomenu stećaka, odnosno nekropole Radimlja, promovirajući na taj način ne samo ovu lokaciju, nego općinu Stolac i cijelu Hercegovinu.

Vrijedi istaknuti kako je proteklog tjedna časopis Hidden Europe, europski turistički magazin koji gleda iza uobičajenih turističkih ruta, u svome 44. izdanju objavio članak o nekropolama stećaka Radmilji i Boljunima na području stolačke općine'', ističu za Bljesak.info iz JU Radimlja Stolac.

Orginalni tekst pročitajte ovdje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close