Promocija

'Atentat' u Mostaru

Kultura / Flash | 21. 05. 2014. u 06:26 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnom pozorištu Mostar promovirana je knjiga 'Atentat' autora Semira Halilovića, sina prvog zapovjednika Armije Republike BiH Sefera Halilovića, koja govori o stradanju autorove majke Medihe i daidže Edina Rondića u opkoljenom Sarajevu 1993. godine.

Sefer Halilović izjavio je na predstavljanju knjige 'Atentat', da su ga u ratnom bošnjačkom političkom rukovodstvu željeli likvidirati jer se suprotstavio podjeli BiH, te što je postavio pitanje gdje su milijarde maraka namijenjenih obrani države.

Semir Halilović je rekao da je najteže braniti istinu, te da nije želio živjeti u gradu i državi gdje zločin poput ubojstva njegove majke i daidže bi mogao ostati nekažnjen. Između odlaska i borbe za istinu, izabrao je drugo.

"Korumpiran narod izabere korumpirane političare. Korumpirani političari postavljaju korumpirane rukovoditelje i mi smo postali najnerazvijenija zemlja u Europi, najsiromašnija zemlja u Europi, sa najvišim stupnjem korupcije i sa najvećim brojem nepismenih ljudi", ustvrdio je general Halilović.

Rekao je i da je on bio meta atentata, te da je izdaja postao način življenja, razmišljanja i ponašanja. "Nama je servirano rukovodstvo 1990. godine kroz SDA... koje je pripremljeno za etničku podjelu BiH... koje je pristalo na etničku podjelu BiH", ustvrdio je Halilović, te dodao da su patrioti 'utrčali na teren' i 'pobrkali im karte, koje su već bili podijelili".

Semir Halilović pisanjem se bavi od 2003. godine. Prvu knjigu 'Državna tajna' objavio je 2005., drugu knjigu 'Državna tajna 2' 2007., a knjigom 'Atentat' završava svoju ratnu trilogiju. Autor knjige 'Atentat', govoreći o događaju u kojem su mu poginuli majka i daidža, kazao je uz ostalo da je to "jedna od onih nepravdi u koje je upleten vrh države".

Pored oca i sina Halilović, kao moderator pojavio se Zvonko Marić, a kao jedan od promotora bio je jedan od ratnih zapovjednika Zaim Backović Zagi. Prvobitno je kao jedan od promotora bio najavljen i akademik Muhamed Filipović, međutim na ovoj promociji se nije pojavio.

Kopirati
Drag cursor here to close