Turneja

Arsen i Matija Dedić spremni za mostarsku publiku

Kultura / Flash | 26. 01. 2015. u 16:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedinstveni i neponovljivi Arsen i Matija Dedić svojoj publici u BiH priredit će noć za pamćenje. Turneja ova dva velika umjetnika počinje 13. veljače u Mostaru, dvorani Herceg Stjepan Kosača sa početkom u 20 sati, nakon kojeg slijedi sarajevski BKC 14. vwljače u 20 sati.

Hrvatski književnik, pjesnik i kantautor Arsen Dedić napisao je, skladao i izveo mnoge dojmljive i misaone pjesme, te je svojim izvornim stilom stekao mnoge poklonike. Smatra se jednim od osnivača žanra šansone u Hrvatskoj.

Ulaznice za mostarski koncert bit će u prodaji od ponedjeljka, 26. siječnja 2014. Na info pultu Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u terminima od 10 – 13 i 16 – 20 sati. Rezervacije na telefon: 063 940 584

Uz glazbu, objavio je više zbirki lirike ali osnovno određenje mu je glazba, kojom je, spajajući je s poetskim, stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obilježio. Javlja se kao skladatelj, interpret, pjesnik, producent, dirigent, svirač. Uglazbio je stihove Krleže, Cesarića i Goloba. Njegove pjesme su prevođene i obrađivane od strane mnogih izvođača, a za mnoge je i sam pisao, kao što su Gabi Novak, klape, Ibrica Jusić i dr.

Veliki dio njegovog opusa čini primijenjena glazba za TV, film i kazalište. Dobitnik je velikog broja nagrada na području popularne glazbe. Uz ostale nagrade treba istaknuti Vjesnikovu Nagradu Slavenski, nagradu Premio Tenco, te Premio Brel i Porin, za životno djelo. Odlikovan je Redom zasluga za narod srebrnog vijenca u SFRJ.

Matija Dedić hrvatski jazz pijanist i skladatelj, sin istaknutih hrvatskih glazbenika pjevačice Gabi Novak i kantautora Arsena Dedića. Već s pet godina počeo je svirati klasičnu glazbu na klaviru. Slušao je skoro sve glazbene stilove te ubrzo otkriva jazz koji mu daje mogućnost više kreativnog i osobnog pogleda na glazbu.

Tijekom godina svirao je u gotovo svim zemljama Europe te u SAD-u s velikim glazbenim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Boško Petrović, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, Gianni Basso, Miles Griffith, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Jim Madison, Jeff Ballard, Salvatore Maiore i mnogi drugi.

Dobitnik je brojnih domaćih i inozmenih nagrada i priznanja kao što su nagrada 'Porin' za najbolji jazz album (Octopussy) i jazz skladbu (Picture's), nagrada Hrvatskog društva skladatelja za album Octopussy kao najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih 10 godina, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close