Višegradski kompleks

Andrićgrad ove godine posjetilo skoro 200.000 ljudi

Kultura / Flash | 20. 10. 2014. u 11:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Višegradski kompleks Andrićgrad posvećen nobelovcu Ivi Andriću bilježi veliku posjećenost, dok su radovi na restauraciji mosta Mehmed-paše Sokolovića u poodmakloj fazi.

Izgradnja ovog kompleksa koji se prostire na 23.000 kvadratnih metara, a koji se nalazi u blizini čuvenog spomenika od povijesnog značaja, mosta Mehmed-paše Sokolovića započela je 2011. godine. U njegovoj unutrašnjosti smješteni su ugostiteljski objekti, knjižara, galerija, crkva...

Panoramom grada na Drini dominira most izgrađen u razdoblju od 1571. do 1577. godine, kao zadudžbina Mehmed-paše Sokolovića, velikog vezira trojice sultana Osmanskog carstva.

Gradnja mosta koji je od 2008. godine na listi zaštićenih spomenika kulturne baštine UNESCO-a, tada je povjerena Mimaru Sinanu, najpoznatijem osmanskom graditelju i jednom od najpoznatijih svjetskih arhietakata.

Radovi na obnavljanju mosta, poznate ''Ćuprije na Drini'', provode se ubrzano i prije zadanih rokova. Turska građevinska firma ER-BU izvođač je radova na jednom od najvažnijih kulturno-povijesnih spomenika Osmanskog carstva na Balkanu.

Spomenuta turska kompanija je u BiH poznata i po izvođenju radova na obnovi Starog mosta u Mostaru, piše Anadolu Agency (AA).

Predstavnici ER-BU stigli su u BiH 1. travnja 2013. godine nakon čega je uslijedilo dovoženje kamenja koje je potrebno za rekonstrukciju mosta, ali i ostale tehničke pripreme.

Kako je kazala restauratorka Mehtap Kaya, tehnički zastoji u vezi sa korištenjem kamena, sedre i krečnjaka su otklonjeni, a više od polovine radova je završeno.

Predviđeno je da će obnavljanje mosta trajati dvije godine, a vrijednost radova se procjenjuje na gotovo deset milijuna KM. Projekt financira Vlada Turske putem Turske agencije za međunarodnu suradnju i koordinaciju (TIKA).

Kako je u razgovoru za Anadoliju kazala restauratorica Kaya radovi na restauraciji mosta traju već oko dvije godine i "najteži dio smo ostavili iza sebe".

Ojačanja na lukovima urađena su u razdoblju od kolovoza do listopada prošle godine, a kako je kazala, završetak radova očekuje na ljeto 2015. godine.

Višegradsku turističku obogaćuje Andrićgrad, kompleks posvećen nobelovcu Ivi Andriću, koji je ove godine pohodilo gotovo 200 tisuća ljudi.

Iako turisti već odavno pohode ovo mjesto, još uvijek se čeka na završetak određenih infrastrukturnih objekata čime će ponuda Andrićgrada biti upotpunjena.

"Otvorili smo neke nove objekte i smeštajne kapacitete, a naredne godine očekujemo otvaranje hotela i time će se komplementirati turistička ponuda Andrićgrada i očekujemo još bolju sezonu nego ove godine", kaže pored ostalog menadžer Andrićgrada Đorđe Šipčić.

Prema njegovim riječima, Andrićgrad bilježi veliku posjećenost, a nema sumnje da će ona rasti iako slijedi zimski period.

"Kada je riječ o posjećenosti mi smo veoma zadovoljni. Sezona jeste pri kraju ali posjećenost još ne jenjava zahvaljujući sunčanim intervalima. Ove godine Andrićgrad je posjetilo skoro 200.000 turista što je mnogo više u odnosu na prošlu godinu. Očekujemo da će i tijekom zimskog razdoblja također turisti nastaviti dolaziiti", zaključuje Šetkić.

Inače, Andrićgrad je nastao kao ideja režisera Emira Kusturice o srednjovjekovnom gradu inspiriranom djelima i likovima književnika Ive Andrića. Izgrađen je tako da posjetitelj šetajući njegovim ulicama ima dojam da prolazi kroz različita povijesna razdoblja.

Kada je riječ o arhitekturi, kompleks je osmišljen tako da se miješaju bitanzijski stil sa osmanskim razdobljem, renesensom i klasicizmom.

Andrićgrad u svom kompleksu ima značajan broj kulturnih i turističkih objekata i prenoćišta.

Kopirati
Drag cursor here to close