Centar za kulturu

“Çanakkale - Put iz rata do mira”: Obilježavanje slavne bitke u Mostaru

Kultura / Flash | 04. 05. 2015. u 08:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 100. obljetnice bitke na Galipolju – Çanakkale, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Turske u Mostaru, u utorak, 5. svibnja u 19.30 sati, u mostarskom Centru za kulturu bit će otvorena izložba fotografija pod nazivom “Çanakkale - Put iz rata do mira”.

Dio je to programa obilježavanja ove slavne bitke koji je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske po cijelome svijetu putem svojih diplomatskih misija. Izložbu će otvoriti generalni konzul Republike Turske u Mostaru Tolga Bermek.

Pomorska bitka Canakkale je počela u veljači 1915. godine bombardiranjem anglo-francuskih pomorskih snaga nasipa na ulazu u tjesnac Canakkale. Pretpostavljalo se da otomanska mornarica i trupe nemaju šanse ustati protiv Britanske kraljevske mornarice kojoj su potporu davali francuski vojni brodovi. Ipak, britanski i francuski vojni brodovi nisu uspjeli silom prokrčiti put u Canakkale usprkos intenzivnom bombardiranju otomanskih obalnih artiljerijskih trupa. Suočili su se sa neočekivanim otporom. Savezne su snage 25. travnja 1915.godine počele široko iskrcavanje trupa na poluotoku Galipolje. To je bio početak kopnenih bitaka Canakkale. 57. pješadijski puk pod komandom pukovnika Huseyina Avnija Beya, bio je prva jedinica koja je ustala protiv iskrcavanja ANZAC trupa i potisnula ih nazad prema Ariburnu, ujutro 25. travnja 1915.godine.

Turski vojnici su odnijeli pobjedu u Ariburnu zahvaljujući pukovniku Mustafi Kemalu, zapovjedniku 19. divizije, koji ih je inpirirao hrabrošću, izdržljivošću i strpljenjem. Žestoki sukobi su se dogodili na frontovima Anafartalar, Seddulbahir i Ariburn. Do sredine listopada, savezne snage su se suočili s teškim gubicima i nisu napredovale od svojih prvobitnih kopnenih položaja. Evakuacija saveznih snaga počela je u prosincu 1915.godine i završena je u siječnju 1916.godine.
Bitka Canakkale je uzrokovala više od 500.000 gubitakana obje strane. Savezne snage nisu mogle proći kroz moreuz Canakkale. Sudbina Prvoga svjetskog rata je izmijenjena. U tom smislu, bitka Canakkale jedna je od prekretnica Prvoga svjetskog rata i svjetske povijesti.

Poznata kao posljednja “džentlmenska bitka“ 20. stoljeća, bitka Canakkale je drukčija od mnogih drugih koje su se odigrale kasnije u smislu poštovanja vojnih kodova upravljanja i etike.

Ove godine slavimo uspomenu na 100. godišnjicu bitke Canakkale, gdje su se vojnici s obje strane ponašali s velikim dostojanstvom i humanošću. Oni su pokazali cijelom svijetu šta znači suosjećanje na borbenom polju i kako se neprijateljstvo može preokrenuti u prijateljstvo. Ova izložba napravljena je u znak sjećanja na hrabrost i prijateljstvo koji su ojačali na turskoj zemlji, i reflektira - ne samo vojni aspekt bitke Canakkale, već i humane odnose vojnika na obje zaraćene fronte. Nadati se da će značenje i važnost bitke Canakkale koja je popločala put za prijateljstva iz rata, biti potvrđeni kroz ovu izložbu... – ističu organizatori.

Inače, izložba će u mostarskom Centru za kulturu biti otvorena za posjetitelje do 11. svibnja, a nakon toga seli u Sarajevo gdje je domaćin Veleposlanstvo Rep. Turske u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close