Ja sam antifašista/kinja

9. 11. Dan borbe protiv fašizma

Kultura / Flash | 09. 11. 2011. u 10:50 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nevladina organizacija Antifašistička akcija BiH u suradnji s drugim organizacijama nevladinog sektora obilježit će danas 9. studeni, Dan borbe protiv fašizma i Dan sjećanja na žrtve fašizma i antisemitizma u četiri bh. grada Mostaru, Sarajevu, Zenici i Banja Luci.

Ovaj dan, kako navode organizatori, obilježit će se uličnim akcijama pod nazivom "Ja sam antifašista/kinja", a obilježava se jer je u noći 9.11. 1938. počeo pogrom Židova u nacističkoj Njemačkoj.

Tada je uništeno oko 1.574 sinagoga (gotovo sve koje su postojale u Njemačkoj), mnoga židovska groblja, više od 7.000 židovskih radnji i 29 velikih trgovina.

Više od 20.000 Židova je uhićeno i odvedeno u koncentracijske logore, nekolicina je prebijena na smrt dok su ostali bili primorani da gledaju.

"Noć pogroma" je predstavljala uvod u holokaust, a Adolf Hitler je svojevremeno izjavio "samo jedna stvar je mogla zaustaviti naš pokret - da su u danima kada smo bili mali i slabi naši protivnici shvatili naše ciljeve i namjere i bili krajnje odlučni da unište jezgro našeg pokreta. Borbom na ulicama".

Kopirati
Drag cursor here to close