Komična opera

80. rođendan opere ''Ero s onoga svijeta''

Kultura / Flash | 02. 11. 2015. u 18:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ero s onoga svijeta je komična opera u 3 čina, a prema narodnoj priči spjevao ju je Milan Begović. Rad na operi Jakov Gotovac započeo je 1932. godine, a praizvedena je 1935. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i ostala je najizvođenije djelo glazbene literature.

Redatelj Daniel Marušić napravio je televizijsku adaptaciju ove opere 1982., i to na tonskoj snimci na kojoj su pjevali hrvatski najpoznatiji pjevači 1962. godine: Josip Gostić, Marijana Radev, Drago Belamarić, Branka Oblak Stilinović, Vladimir Ruždjak, a zborom i orkestrom zagrebačkog HNK ravnao je sam skladatelj.

Opera je snimljena u prekrasnim krajolicima Vrlike kraj Sinja, a valja istaknuti i autentične kostime posuđene iz vrličkog muzeja i od seljaka toga kraja, piše Hrt.

Uloge su tumačili: Inge Appelt, Branko Blaće, Zvonko Torjanac, Marina Jajić, Kruno Valentić, Branko Matić, te zbor Opere HNK Split i Ansambl narodnih pjesama i plesova "Lado". Scenograf je bio Ante Nola, kostimografkinja Ksenija Jeričević, koreograf Miljenko Štambuk, a urednica Dora Brajević.

Kopirati
Drag cursor here to close