Pogledajte tko nastupa

5. Calamus Jazz festival: Jedinstven događaj za sve ljubitelje jazza

Kultura / Glazba | 01. 07. 2015. u 15:47 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski klub Calamus i ove godine će biti mjesto susreta sjajnih glazbenika i odlične svirke na petom po redu Calamus Jazz Festu.

Od 8. do 10. srpnja će se održati prve svirke, tako će 8. srpnja u Mostaru zasvirati Adriano Trindade, 9. srpanj je rezerviran za Milan Petrović Quartet, a 10. za Mangroove.

No, jazz festival neće ostati na ove tri noći nego će biti 'razvučen' do kraja rujna, tako da publiku očekuje još dosta iznenađenja i vrhunskih izvođača jazza.

Svi koncerti počinju u 21.30 sati, ulaznice se mogu nabaviti u klubu, cijena pojedinačne ulaznice je 10 maraka, a cijena ulaznica u paketu za ova tri koncerta 20 maraka.

Kako bi potvrdili da Calamus Jazz festival uvijek dovodi i predstavlja najbolje glazbenike iz jazz svijeta upoznajte se s ovogodišnjim izviđačima.

''Rijetko pitak primjer soul jazza kroz radiofonični pop koji na momente čak priziva zlatno doma šlagera 60-tih povučen kroz novo ruho vrhunske produkcije'', rekao je između ostalog Dubravko Jagotić opisujući Mangroove Hrvatski autorski neo soul funk bend. Svoj prvi album "Svijet za nas" izdali su 2009., snimili su ga u suradnji sa Samirom Kadribašićem (ex-Jinx, Headoneast).

Koncerte su održavali po klupskim scenama Hrvatske i Slovenije, a 2006. bend dobiva prvu nagradu na glazbenom talent festivalu od strane HGU-a i Društva hrvatskih skladatelja.

Tri godine kasnije na svjetlo dana izlazi drugi album Mangroovea pod imenom "Put na mjesec" koji donosi isti onaj zvuk koji bend njeguje od svojih početaka. Osim pjesama na hrvatskom jeziku, album sadrži i pjesme na engleskom. Njihov drugi album najavili su singlovi "Radio", "To se smije", i "Blizu", a svoju zagrebačku koncertnu promociju doživjet će 12. prosinca u Vip Clubu.

Članovi Mangroovea su Željka Veverec & Toni Starešinić, band support Tomi Novak & Edi Grubišić.

Milan Petrović Quartet (MPQ) dolazi iz Srbije, gdje je vrlo aktivan na jazz/blues sceni. Sviraju instrumetalni funk, jazz, blues s elementima popularne glazbe, imaju dva albuma iza sebe, preko 150 nastupa, gostovanja u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji.

Sviraju autorske teme, ali i poznate svjetske teme u njihovom aranžmanu. Tijekom veljače i ožujka 2015. godine snimaju svoj treći album. Izdanja: "Excursion" (2012) na kojem su gostovali mnogi poznati glazbenici kao što su Vasil Hadžimanov, Dušan Bezuha, Wikluh Sky... Album je dobio sjajne kritike, kako u Srbiji, tako i u okruženju.

MPQ je kako piše presstiz.rs, preko dvadeset godina aktivan na glazbenoj sceni Srbije. Surađivao je s Del Arno Bandom, Anom Stanić, više različitih blues bendova kao što su Texas flood, Raw Hide, Bootleg blues (E 75), Blue family, a svirao je i kao gost na albumima Kande Kodže i Nebojše, Ventolina, Poliester Shocka…

Adriano Trindade je brazilski pjevač i gitarist. Nastupajući u 30 zemalja svijeta, može se već reći da je Adriano građanin svijeta. Smatra se prethodnik samba-rocka u Novom Zelandu i Europi, gdje je živio osam godina, Adriano Trindade je uvijek bio ispred samba-rock pokreta kojim je pomeo London i Pariz u nekoliko godina, nastupajući na poznatiom Favela Chic, poznatoj svjetskoj pozornici.

Adriano je objavio dva albuma, Accent Brazil i Side B, obje pod okriljem talijanske diskografske kuče HR Music, sa sjedištem u Rimu. Godine 2008. snimio je solo album za njemački label "German Company" koji je objavljen u Njemačkoj, Južnoj Koreji i Australiji, a sadrži autorske pjesme.

Nastupao je i na velikim festivalima u Europi, kao što su Glasgow Festival, Prag Jazz Festival, Love Box, Mont Blanc festival, München Festival, Brasil Festival i Royal Albert Hall Festival, Jazz Festivala Prag, Brno festivalu, te nastupao u slavnim glazbenim kućama.

U 2014. godini snimio je DVD "Live in Prague" i četvrti cd u karijeri, u Pragu, uz potporu Los Quemados. Adriano Trindade je započeo svoju turneju u Europi 23. lipnja i proći kroz 24 zemalje predstavljajući svoj cjelokupan materijal, a Mostar je upravo jedan od gradova gdje će se predstaviti Adriano.

Kopirati
Drag cursor here to close